Smalec z białej fasoli

Smalec z białej fasoli
Oceń przepis:
312 ocen Średnia ocena: 3.40

Składniki:

  • 1 puszka fasoli lub 1,5 szklanki ugotowanej fasoli
  • 2 cebule
  • ½ jabłka
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 1 jałowiec
  • 1 goździk
  • ½ łyżeczki majeranku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz
  • delikatny olej do smażenia

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Cebulę posiekać w kostkę, jabłko obrać i również posiekać w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej i dodać posiekaną cebulkę, jabłko oraz ziele angielskie, jałowiec, goździk i liść laurowy. Smażyć na małym ogniu do czasu, aż cebulka będzie złota. Fasolę odcedzić, opłukać i zmiksować przy pomocy blendera razem z sosem sojowym, majerankiem, sporą szczyptą pieprzu, soli i 3 - 4 łyżkami zimnej wody. Z podsmażonej cebulki wyłowić przyprawy, z którymi się smażyła. Dodać do zmiksowanej fasoli, delikatnie mieszając. Doprawić do smaku solą i pieprzem, można dodać też kilka kropli sosu sojowego więcej. Najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce, obowiązkowo na dobrym chlebie, z kiszonym ogórkiem i pomidorem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA