Wrzesień i październik w Kuchni.tv

13 września 2011

Wystartowała jesienna ramówka Kuchni.tv, a w niej nowe autorskie produkcje oraz kilkanaście nowych programów. Na antenie pojawią się polskie i zagraniczne gwiazdy kulinarne. Październik to także Kuchnia.tv Food Film Fest. W dniach 21-23 października stacja zaprasza na 3. edycję przeglądu do Warszawy i Poznania, zaś w każdą środę i sobotę października pokaże wszystkie filmy z poprzedniej edycji Kuchnia.tv Food Film Fest.

Wielka kuchnia i różnorodność smaków w kinach i na antenie

3. edycja Kuchnia.tv Food Film Fest odbędzie się w dniach 21-23 października w warszawskim kinie Kultura i poznańskiej Muzie. Przegląd obejmie 11 filmów dokumentalnych i 2 fabularne, poświęcone kulturze kulinarnej i różnorodności smaków. Wydarzeniem imprezy będzie polska premiera filmu w reżyserii S.J. Clarkson „Tost. Historia chłopięcego głodu” z Heleną Bonham Carter i Freddiem Highmorem. Prezentowany na tegorocznym Berlinale film powstał na podstawie bestsellerowej autobiografii brytyjskiej gwiazdy kulinariów, dziennikarza i krytyka Nigela Slatera, którego polscy widzowie znają z Kuchni.tv. W ramach imprezy odbędzie się także premiera książki „Tost. Historia chłopięcego głodu”, która ukaże się nakładem wydawnictwa Carta Blanca z inicjatywy i pod patronatem stacji. Nigel Slater będzie jednym z gości specjalnych tegorocznego Kuchnia.tv Food Film Fest.

Natomiast na antenie stacji od początku października będzie można uczestniczyć w maratonie filmowym. W każdą środę i sobotę o 23:00, w ramach cyklu Kuchnia.tv Food Film Fest widzowie zobaczą wszystkie filmy z ubiegłorocznej edycji przeglądu.

Autorytet eksperta

Już 18 września o 17:30 widzowie zobaczą program „Adam w sieci: patenty i triki” prowadzony przez znanego szefa kuchni i restauratora Adama Chrząstowskiego – odpowiedzialnego za kwestie kulinarne podczas polskiej prezydencji w Unii Europejskiej. Ekspert odpowie w programie na pytania zadawane przez widzów i internautów oraz pomoże rozwiązać wszelkie problemy trapiące domowych kucharzy.

Zielona kuchnia

2 października o 19:00 na antenie Kuchni.tv zadebiutuje „Dziki obiad Łukasza Łuczaja”, w którym najsłynniejszy polski etnobotanik przygotuje smaczne dania z dziko rosnących roślin. Łukasz Łuczaj podzieli się wiedzą na temat mało popularnych roślin jadalnych i ziół. Seria zaspokoi najbardziej nietypowe upodobania kulinarne odkrywając nieznany potencjał przyrody.

Kulinarna podróż po Węgrzech

Również w październiku w Kuchni.tv pojawi się nowa seria dokumentalna dziennikarki kulinarnej Gosi Molskiej z cyklu „Po-smak świata”, będąca zapisem jej podróży na Węgry. Podczas swojej wyprawy prowadząca zgłębi tajemnice węgierskich specjałów, spotka lokalnych znawców tematu i wyszuka kulinarne ciekawostki. „Po-smak świata: Węgry” od 23 października w niedzielę o 14:35.

Ze świata

Produkcje własne Kuchni.tv uzupełnią serie z zagranicznymi gwiazdami. Od 1 października w „Coxon gotuje dla afrykańskich królów” światowej sławy szef kuchni, dziennikarz i archeolog Alan Coxon przemierzać będzie Republikę Południowej Afryki odkrywając tajemnice kuchni lokalnych monarchów. Nie zabraknie również znanej kanadyjskiej restauratorki Anny Olson. Jej najnowszą, 3. serię „Anna Olson sezon na świeżość” Kuchnia.tv będzie pokazywać od 4 października o 18:55. W wyprodukowanej przez Marthę Stewart serii „Łatwe przepisy na wielki apetyt” szefowa kuchni i autorka popularnych książek o tematyce żywieniowej Lucinda Scala Quinn udowodni, że sprytny kucharz potrzebuje jedynie kilku prostych składników, aby przygotować doskonały posiłek dla całej rodziny. Sama Martha Stewart wystąpi natomiast w najnowszej serii codziennego show „Martha VI”. Na 30 października stacja zapowiada również premierę „Mission Impossible Hestona Blumenthala”, w której światowej sławy szef kuchni, jeden z twórców kuchni molekularnej, rozwiąże kulinarne problemy czterech wiodących brytyjskich firm i organizacji: British Airways, Cineworld Cinemas, Dziecięcego Szpitala NHS w Liverpoolu oraz Królewskiej Marynarki Wojennej.

W okazji przypadającego na 16 października Światowego Dnia Żywności Kuchnia.tv nawiązała współpracę z Polską Akcją Humanitarną. W ramach obchodów stacja pokaże filmy, mające na celu pogłębianie świadomości opinii publicznej na temat globalnych problemów żywnościowych i wzmocnienie poczucia solidarności w walce z głodem, niedożywieniem oraz ubóstwem. Widzowie zobaczą krótkie filmy z udziałem ambasadorów kampanii „Świat bez głodu” oraz serię „Jimmy Doherty i plony Ziemi”, w którym przyjaciel Jamiego Olivera bada, jak światowe rolnictwo zamierza sprostać stawianym przed nim wyzwaniom oraz wyżywić stale rosnącą populację.

Najnowsze aktualności Zobacz wszystkie aktualności

2024-03-11

Lifestylowy marzec w CANAL+ online: JAKUBIAK ROZGRYZA MALTĘ, MICHEL ROUX - SIELSKIE SMAKI FRANCUSKIEJ KUCHNI 2, W OGRÓDKU WARZYWNYM JULIE, GOTUJ TANIEJ Z JAMIEM, DZIEŃ DOBRY, ŚNIADANIE 2

W marcu zapraszamy widzów na wiele wyczekiwanych nowości. W CANAL+ KUCHNIA z Tomaszem Jakubiakiem będziemy odkrywać smaki i wielokulturowe kulinarne d...

Czytaj więcej

2024-02-14

Kulinarny raj na ziemi oczami Tomka Jakubiaka w nowej serii JAKUBIAK ROZGRYZA MALTĘ

Jeden z najsympatyczniejszych polskich kucharzy powraca i tym razem odwiedza Maltę - raj dla fanów owoców morza. Tomek zabierze nas w niesamowitą podr...

Czytaj więcej
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA