Nowe smaki świątecznej tradycji w kuchni+

23 listopada 2012

W grudniu kuchnia+ zaprasza na autorskie, premierowe programy związane z bożonarodzeniową tradycją kulinarną. Przygotowania do Świąt rozpocznie 8 grudnia specjalny odcinek „Jakubiak w sezonie: Wigilia”, w którym gwiazda kuchni+ zaprezentuje wigilijne potrawy w nowoczesnej odsłonie. W święta widzowie obejrzą nową serię pt. „Jadało się. Kuchnia Jana i Marysieńki”, która na nowo odkryje smakowite polskie potrawy sprzed wieków.

Tomasz Jakubiak znany z tego, że zmienia smaki Polaków i przekonuje do stosowania rodzimych, sezonowych produktów, w świątecznym programie „Jakubiak w sezonie: Wigilia” 8 grudnia o 14:30 podzieli się oryginalnymi pomysłami na dania inspirowane tradycyjną kuchnią wigilijną. Prowadzący przygotuje m.in. karpia karmelizowanego w miodzie i goździkach z wytrawnym sosem piernikowym i smażonym makaronem naleśnikowym oraz smażone pierogi z kiszoną kapustą, wędzoną śliwką i orzechami polane sosem buraczano-jabłkowym.

O potrawach, którymi zajadali się nasi przodkowie, co pili do obiadu i jakie smakołyki szykowali na wigilię opowie emitowana w święta Bożego Narodzenia najnowsza, autorska seria kuchni+ przygotowana we współpracy z Muzeum Pałacem w Wilanowie pt. „Jadało się. Kuchnia Jana i Marysieńki”. Program odkryje przed widzami dawną i zapomnianą kuchnię staropolską, niesłusznie kojarzoną z tłustymi, mało apetycznymi potrawami i często myloną z bardziej pospolitą kuchnią chłopską. Prowadzący, Paweł Loroch i Agata Pruchniewska w kostiumach z epoki spróbują złowić rybę w wilanowskim stawiku i upolować dziką zwierzynę. Przywołując powiedzenie Jana Sobieskiego z 1671 roku: „Boć to nasze tylko na tym świecie, co zjemy dobrze i smaczno”, w humorystycznej formie przedstawią przepisy sprzed wieków i pokażą jak ciekawie wykorzystać je na nowo.

Zaproszeni do programu eksperci: specjalistka od kuchni regionalnej i najsłynniejsza polska pisarka kulinarna Hanna Szymanderska, historyk Jarosław Dumanowski i jedyny polski kucharz, który pracował w najsłynniejszych restauracjach świata: Noma i elBulli Robert Trzópek opowiedzą o tradycyjnej kuchni staropolskiej, zdradzając wiele kulinarnych tajników naszych praprzodków.

PREMIEROWE EMISJE:
„Jakubiak w sezonie: Wigilia”
W sobotę 8 grudnia o 14:30
„Jadało się. Kuchnia Jana i Marysieńki”
Poniedziałek, 24 grudnia o 17:15 – odc. 1
Wtorek, 25 grudnia o 20:30 – odc. 2
Środa, 26 grudnia o 17:40 – odc. 3

Najnowsze aktualności Zobacz wszystkie aktualności

2024-03-11

Lifestylowy marzec w CANAL+ online: JAKUBIAK ROZGRYZA MALTĘ, MICHEL ROUX - SIELSKIE SMAKI FRANCUSKIEJ KUCHNI 2, W OGRÓDKU WARZYWNYM JULIE, GOTUJ TANIEJ Z JAMIEM, DZIEŃ DOBRY, ŚNIADANIE 2

W marcu zapraszamy widzów na wiele wyczekiwanych nowości. W CANAL+ KUCHNIA z Tomaszem Jakubiakiem będziemy odkrywać smaki i wielokulturowe kulinarne d...

Czytaj więcej

2024-02-14

Kulinarny raj na ziemi oczami Tomka Jakubiaka w nowej serii JAKUBIAK ROZGRYZA MALTĘ

Jeden z najsympatyczniejszych polskich kucharzy powraca i tym razem odwiedza Maltę - raj dla fanów owoców morza. Tomek zabierze nas w niesamowitą podr...

Czytaj więcej
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA