Światowa premiera telewizyjna filmu „elBulli – kulinarny interface” w kuchni+

12 grudnia 2013

kuchnia+, autorski kanał kulinarny platformy nc+, jako pierwsza telewizja na świecie pokaże film „elBulli – kulinarny interface”. Dokument będzie miał premierę w poniedziałek, 6 stycznia o 22:00 w ramach cyklu „kuchnia+ food film fest”.

„elBulli – kulinarny interface” to druga po „Czerwonej obsesji” telewizyjna premiera filmu pokazywanego na 5. kuchnia+ food film fest. 30 lipca 2011 roku tytułowa restauracja zakończyła działalność. Jej szef Ferran Adria nie przestał jednak działać i postanowił przenieść swoje potrawy na wyższy poziom sztuki kulinarnej i designu. Dokument w reżyserii Eduarda Martiego ukazuje proces realizacji jednego z projektów o nazwie „Interface elBulli”. Pere Gifre i Daniel Molina, projektanci z grupy Ikonic Arts, zostali poproszeni przez Ferrana Adrię o opracowanie unikalnej zastawy stołowej, która łączyłaby jedzenie ze sztuką użytkową. Koncept wymyślony przez dwóch artystów opierał się na obserwacji morskich fal, roślin i zwierząt, a następnie przekształceniu ich w talerze, tace i sztućce. „elBulli – kulinarny interface” to wyjątkowy zapis całego projektu, od pomysłu, przez obserwację i projektowanie, po implementację.

- W kuchni+ pokazujemy nie tylko samo jedzenie, ale także cały kontekst sztuki kulinarnej. Nasi widzowie mogą zobaczyć różne aspekty jedzenia, w tym takie programy jak „Z.U.P.A.”, który skupia się na jakości potraw, przez „Jakubiaka lokalnie”, prezentującego miejsce pochodzenia naszej żywności, po „elBulli – kulinarny interface”, który przenosi gastronomię na artystyczny poziom – mówi Karol Adrian, koordynator ds. komunikacji i PR kanałów lifestyle’owych platformy nc+.

Bohater filmu Daniel Molina i reżyser Eduard Marti byli gośćmi specjalnymi 5. kuchnia+ food film fest. Uczestnicy przeglądu mogli wziąć udział w dyskusji z twórcami filmu oraz na żywo zobaczyć zaprojektowane dla elBulli elementy zastawy.


CYKL „kuchnia+ food film fest”
PREMIERA: ELBULLI – KULINARNY INTERFACE
poniedziałek, 6 stycznia, 22:00

Najnowsze aktualności Zobacz wszystkie aktualności

2024-03-11

Lifestylowy marzec w CANAL+ online: JAKUBIAK ROZGRYZA MALTĘ, MICHEL ROUX - SIELSKIE SMAKI FRANCUSKIEJ KUCHNI 2, W OGRÓDKU WARZYWNYM JULIE, GOTUJ TANIEJ Z JAMIEM, DZIEŃ DOBRY, ŚNIADANIE 2

W marcu zapraszamy widzów na wiele wyczekiwanych nowości. W CANAL+ KUCHNIA z Tomaszem Jakubiakiem będziemy odkrywać smaki i wielokulturowe kulinarne d...

Czytaj więcej

2024-02-14

Kulinarny raj na ziemi oczami Tomka Jakubiaka w nowej serii JAKUBIAK ROZGRYZA MALTĘ

Jeden z najsympatyczniejszych polskich kucharzy powraca i tym razem odwiedza Maltę - raj dla fanów owoców morza. Tomek zabierze nas w niesamowitą podr...

Czytaj więcej
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA