Bliny z borówkami i serem ricotta

Oceń przepis:
Przygotował:
Anna Olson
- Seria kulinarna:
- Na słodko Borówka amerykańska (odc. 5)
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Przygotowanie:
Naleśniki:
1 ¼ szklanki mąki
2 łyżki cukru
4 jajka
¾ szklanki wody
1 ¼ szklanki mleka
1 kostka stopionego masła
Nadzienie:
2 szklanki serka ricotta
4 łyżki kwaśnej śmietany
¼ szklanki cukru
1 jajko
1 żółtko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
szczypta startej gałki muszkatołowej
2 szklanki świeżych borówek amerykańskich lub czarnych leśnych jagód
stopione masło do posmarowania
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 175 stopni Celsjusza. Wymieszać wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe ręcznym mikserem lub w malakserze. Odstawić na 20 minut.
Rozgrzać dużą teflonową patelnię, skrapiać olejem i smażyć naleśniki z obu stron na średnim ogniu, aż będą lekko brązowe. Rozłożyć naleśniki, żeby ostygły do temp. pokojowej. Jeśli wszystkie naleśniki nie zostaną zużyte, pozostałe zamrozić. Nie przechowywać naleśników w lodówce!
Przygotować nadzienie: zmieszać serek ricotta, śmietanę i cukier. Dodać pozostałe składniki i starannie wymieszać.
Wysmarować prostokątną formę do pieczenia stopionym masłem. Układać naleśniki na blacie, na środku każdego położyć po 2 łyżki świeżych borówek amerykańskich lub jagód, a na owocach po 3 łyżeczki nadzienia z serkiem ricotta. Zawinąć ciasto w kopertę. Odwrócone gładką powierzchnią do góry „paczuszki” – bliny ciasno, jedna przy drugiej, układać w wysmarowanej stopionym masłem formie. Posmarować bliny stopionym masłem i delikatnie posypać cukrem. Piec przez 15-20 minut, aż zaczną puchnąć jak poduszeczki. Podawać bliny natychmiast, obficie posypane cukrem-pudrem i polane sosem jagodowym lub posypane świeżymi borówkami/jagodami. Deser doskonale smakuje z lodami waniliowymi.
© Anna Olson
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W
Komentarze