Carpaccio z marynowanego łososia

Carpaccio z marynowanego łososia
Oceń przepis:
31 ocen Średnia ocena: 3.90
Rodzaj dania:
Dania z ryb, Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
4

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Filet z łososia myjemy, delikatnie osuszamy ściereczką, kładziemy na talerzu; pokrywamy warstwą grubej soli i przykrywamy ciężką pokrywką. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 12 godzin. Usuwamy sól, myjemy i osuszamy filet z łososia, ostrym nożem kroimy w cienkie plastry, (żeby plastry były jeszcze cieńsze, ubijamy je delikatnie pomiędzy dwiema warstwami folii do pakowania żywności). Myjemy i osuszamy szczypiorek i drobno siekamy. Sałatę oczyszczamy, myjemy w zimnej wodzie i delikatnie osuszamy ściereczką. Do miski wlewamy ocet, dodajemy oliwę z oliwek i zielony pieprz, dokładnie mieszamy widelcem wszystkie składniki. Dodajemy szczypiorek i nalewamy sos na duży płaski talerz, układamy plastry łososia i polewamy pozostałym sosem, marynujemy przez 1-2 godziny, co jakieś czas odwracamy plastry z jednej strony na drugą. Przed podaniem przekładamy plastry łososia na talerz, dekorujemy sałatą roszponką i skrapiamy marynatą.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA