Chimichanga

Chimichanga
Oceń przepis:
15 ocen Średnia ocena: 3.30

Składniki:

  • 8 szt. pszennych placków tortilla
  • 2 piersi z kurczaka
  • ½ cebuli
  • 250 g mrożonego szpinaku (rozdrobnionego i rozmrożonego)
  • ⅓ szklanki czerwonej fasoli z puszki
  • ⅓ szklanki kukurydzy z puszki
  • 1 czerwona papryka (opalona i obrana ze skórki)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki
  • 2 łyżki śmietany 30-36%
  • sól
  • pieprz
  • 1 jajo
  • mąka
  • woda
  • 8 dużych plastrów sera żółtego
  • olej
Sos z chipotle:
  • 2 łyżki chipotle z puszki
  • 2 łyżki majonezu
  • 2-3 łyżki gęstego jogurtu

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Na patelnię wlewamy 2-3 łyżki oleju i przesmażamy na nim drobno poszatkowaną cebulę. Dodajemy do niej czosnek przeciśnięty przez praskę, po chwili dodajemy pokrojoną w sporą kostkę pierś z kurczaka. Chwile przesmażamy i dodajemy szpinak, fasolę i przyprawy, kumin, sól, paprykę i pieprz. Następnie dodajemy kukurydzę, pokrojoną w kostkę, obraną i upieczoną lub opaloną paprykę i podlewamy całość śmietanką. Krótko razem podgrzewamy, aż kurczak się ugotuje w środku (ale nie za długo, żeby nie wysechł) i odstawiamy do przestudzenia.

Przygotowujemy sos wrzucając do wysokiego naczynia chipotle, dodajemy majonez i jogurt – krótko miksujemy. Jajko rozkłócamy z odrobiną wody, dodajemy stopniowo mąkę. Musimy uzyskać gęsty „klej”. Placki tortilla smarujemy klejem na jednym końcu, na drugi nakładamy plaster sera i ok. 2 łyżek farszu. Zawijamy boki do środka i rolujemy jak gołąbki. Układamy sklejeniem do dołu. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni, układamy chimichanga sklejeniem do dołu. Smażymy po ok. 30-40 sekund z każdej strony. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i serwujemy z sosem z chipotle.

 

 

 

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA