Cielęcina po mediolańsku

Oceń przepis:
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
- Ilość osób:
- 4
- Czas przygotowania:
- 20 minut
Składniki:
- 2 schaby cielęce bez kości o wadze 300g
- 1-2 jaja
- 5 listów szałwi
- 4 łyżki bułki tartej
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- 30g masła
- sól i pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Oczyszczamy mięso z tłuszczu i włókien. Myjemy szałwię, drobno siekamy i mieszamy z bułką tartą (możemy też zmiksować kawałki listków szałwi z bułką tartą). Jaja lekko mieszamy widelcem w misce, zanurzamy w nich schaby, obtaczamy w bułce tartej z szałwią, dłońmi przygniatamy panierkę, a jej nadmiar eliminujemy. Na patelni z nieprzywierającą powłoką podgrzewamy oliwę z masłem, przekładamy schaby i smażymy przez 5-6 minut z każdej strony, aż nabiorą jasnozłotej barwy. Wyjmujemy i układamy na papierze kuchennym, osuszamy z nadmiaru tłuszczu, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka minut, następnie kroimy w skośne plastry. Cielęcinę po mediolańsku serwujemy z wiosenną świeżą sałatą.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W
Komentarze