Cielęcina po mediolańsku

Cielęcina po mediolańsku
Oceń przepis:
15 ocen Średnia ocena: 3.20
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
20 minut

Składniki:

  • 2 schaby cielęce bez kości o wadze 300g
  • 1-2 jaja
  • 5 listów szałwi
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 30g masła
  • sól i pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Oczyszczamy mięso z tłuszczu i włókien. Myjemy szałwię, drobno siekamy i mieszamy z bułką tartą (możemy też zmiksować kawałki listków szałwi z bułką tartą). Jaja lekko mieszamy widelcem w misce, zanurzamy w nich schaby, obtaczamy w bułce tartej z szałwią, dłońmi przygniatamy panierkę, a jej nadmiar eliminujemy. Na patelni z nieprzywierającą powłoką podgrzewamy oliwę z masłem, przekładamy schaby i smażymy przez 5-6 minut z każdej strony, aż nabiorą jasnozłotej barwy. Wyjmujemy i układamy na papierze kuchennym, osuszamy z nadmiaru tłuszczu, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka minut, następnie kroimy w skośne plastry. Cielęcinę po mediolańsku serwujemy z wiosenną świeżą sałatą.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA