Curry z kurczakiem i ananasem

Curry z kurczakiem i ananasem
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 3.40
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
50 minut

Składniki:

  • 1,5 piersi kurczaka
  • 1 duży świeży ananas
  • 2 średnie cebule
  • 2 puszki pomidorów bez skórki (mogą być w kawałkach
  • ale używam całych
  • bo są lepszej jakości; w sezonie można je zastąpić np. domowym przecierem)
  • mała puszka mleczka/śmietanki kokosowej
  • sól
  • pieprz
  • czarna gorczyca
  • 1-2 łyżeczki
  • pasta curry
  • 0,5-1,5 łyżeczki (ja używam najłagodniejszej
  • żółtej - składnik obowiązkowy
  • nie da się go zastąpić przyprawą curry w proszku)
  • garam masala
  • 0,5 łyżeczki
  • kurkuma
  • 0,5 łyżeczki
  • chilli w płatkach
  • szczypta (opcjonalnie)
  • olej do smażenia

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Pierś kurczaka oczyścić i pokroić w dość grubą kostkę, oprószyć solą i odrobinę pieprzem. Ananasa obrać, usunąć twardy rdzeń, a miąższ pokroić w kostkę tej samej wielkości co mięso. Kurczaka i ananasa przesmażyć na niewielkiej ilości oleju, żeby złapały kolor - ananas powinien się odrobinę skarmelizować. Zdjąć z patelni. Cebulę posiekać bardzo drobno - ja rozdrabniam ją blenderem w pojemniku do siekania. Na tę samą patelnię wlać ok. 2 łyżki oleju i wsypać 1-2 łyżeczki czarnej gorczycy. Jak tylko gorczyca zacznie strzelać (uwaga, można się oparzyć), dodać pastę curry, garam masalę i kurkumę - podaję ilości orientacyjne przypraw w zależności od preferowanej ostrości. Po chwili dodać cebulę i smażyć przez kilka chwil - cebula powinna się zeszklić, ale nie przyrumienić. Dodać na patelnię podsmażone wcześniej mięso i ananasa z pomidorami z puszki. Po chwili dodać mleko kokosowe, wymieszać. Wielbiciele pikantnych potraw mogą na tym etapie dodać szczyptę płatków chilli, ale pasta curry jest już sama w sobie dość ostra. Potrawę dusić na wolnym ogniu przez 15-20 minut aż pomidory i cebula się rozpadną, a sos nieco zredukuje. Podawać z czymś zielonym - ja najbardziej lubię posypać je roszponką. Jako dodatek do curry świetnie sprawdzą się: ryż basmati, kasza bulgur lub podgrzana pita, ale najczęściej robię w domu proste podpłomyki z czarnuszką.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA