Curry z kurczakiem i ananasem

Oceń przepis:
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Ilość osób:
- 4
- Czas przygotowania:
- 50 minut
Składniki:
- 1,5 piersi kurczaka
- 1 duży świeży ananas
- 2 średnie cebule
- 2 puszki pomidorów bez skórki (mogą być w kawałkach
- ale używam całych
- bo są lepszej jakości; w sezonie można je zastąpić np. domowym przecierem)
- mała puszka mleczka/śmietanki kokosowej
- sól
- pieprz
- czarna gorczyca
- 1-2 łyżeczki
- pasta curry
- 0,5-1,5 łyżeczki (ja używam najłagodniejszej
- żółtej - składnik obowiązkowy
- nie da się go zastąpić przyprawą curry w proszku)
- garam masala
- 0,5 łyżeczki
- kurkuma
- 0,5 łyżeczki
- chilli w płatkach
- szczypta (opcjonalnie)
- olej do smażenia
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Pierś kurczaka oczyścić i pokroić w dość grubą kostkę, oprószyć solą i odrobinę pieprzem. Ananasa obrać, usunąć twardy rdzeń, a miąższ pokroić w kostkę tej samej wielkości co mięso. Kurczaka i ananasa przesmażyć na niewielkiej ilości oleju, żeby złapały kolor - ananas powinien się odrobinę skarmelizować. Zdjąć z patelni. Cebulę posiekać bardzo drobno - ja rozdrabniam ją blenderem w pojemniku do siekania. Na tę samą patelnię wlać ok. 2 łyżki oleju i wsypać 1-2 łyżeczki czarnej gorczycy. Jak tylko gorczyca zacznie strzelać (uwaga, można się oparzyć), dodać pastę curry, garam masalę i kurkumę - podaję ilości orientacyjne przypraw w zależności od preferowanej ostrości. Po chwili dodać cebulę i smażyć przez kilka chwil - cebula powinna się zeszklić, ale nie przyrumienić. Dodać na patelnię podsmażone wcześniej mięso i ananasa z pomidorami z puszki. Po chwili dodać mleko kokosowe, wymieszać. Wielbiciele pikantnych potraw mogą na tym etapie dodać szczyptę płatków chilli, ale pasta curry jest już sama w sobie dość ostra. Potrawę dusić na wolnym ogniu przez 15-20 minut aż pomidory i cebula się rozpadną, a sos nieco zredukuje. Podawać z czymś zielonym - ja najbardziej lubię posypać je roszponką. Jako dodatek do curry świetnie sprawdzą się: ryż basmati, kasza bulgur lub podgrzana pita, ale najczęściej robię w domu proste podpłomyki z czarnuszką.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W
Komentarze