Farfalle z sosem sardelowym

Farfalle z sosem sardelowym
Oceń przepis:
15 ocen Średnia ocena: 4.10
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
35 minut

Przygotowanie:



Składniki
350 g makaronu farfalle
(motylki)
250 g świeżych sardeli
pół cebuli
ząbek czosnku
gałązka rozmarynu
pęczek pietruszki
pęczek bazylii
szczypta oregano
100 ml oliwy Extra Vergine
sól i pieprz

Przygotowanie
Sardele oczyszczamy, usuwamy głowę i kręgosłup, filetujemy, myjemy
i dzielimy na połówki. Obieramy czosnek i cebulę, myjemy i drobno kroimy; myjemy pietruszkę, bazylię i rozmaryn, delikatnie osuszamy ściereczką i osobno siekamy. Do rondelka nalewamy oliwę, dodajemy pokrojony czosnek i cebulę i smażymy do zeszklenia; dodajemy kawałki sardeli i smażymy 2-3 minuty, aż nabiorą jasnozłocistej barwy; doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy niewielką ilością pokrojonej bazylii, rozmarynu, pietruszki i szczyptą oregano. W garnku doprowadzamy do wrzenia dużą ilość wody, solimy i gotujemy makaron; odcedzamy, gdy jest al dente, dodajemy do sosu sardelowego (jeżeli jest to konieczne, to dolewamy kilka łyżek wody, w której gotował się makaron), posypujemy pozostałą pokrojoną pietruszką, bazylią, rozmarynem i oregano; podajemy ciepłe danie.


Źródło: KUCHNIA WŁOSKA

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA