Składniki:

  • 14-16 szt. mniejszych pszennych placków tortilla
  • 1 łyżka mąki
  • woda
  • ok. 400-500 g mięsa upieczonego kurczaka
  • 2 łyżki chipotle w sosie adobo
  • 1-2 kulki mozzarelli
  • 1 szklanka startego sera np. cheddar
  • 2 łyżki majonezu
  • 2-3 łyżki szczypiorku
Do podania:
  • ulubione dipy i sosy, np. guacamole

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Mięso kurczaka dzielimy na włókna, dodajemy do nich zmiksowane chipotle wraz z sosem, poszatkowany szczypiorek, majonez i starte na grubej tarce sery. Mieszamy wszystko dokładnie i przygotowujemy „klej” z mąki i wody. Ucieramy mąkę z wodą tak, by powstała nam gęsta pasta. Wodę dodajemy stopniowo, tak by pasta przypominała gęstą śmietanę.

Placek tortilla smarujemy na jednym końcu pastą z mąki, na drugi koniec układamy pasek z farszu z kurczaka i ściśle zwijamy tak, by dotrzeć do części z mącznym klejem. Dociskamy i odkładamy złączeniem na dół. Następnie rozgrzewamy olej na dużej patelni, powinno go być dość sporo na ok. 1-2 cm wysokości. Na tłuszczu układamy flautas złączeniem do dołu. Smażymy po 30-40 sekund z każdej strony, odsączamy na ręczniku papierowym i podajemy z ulubionymi sosami.

 

Tipy:

  • Farsz dowolny
  • Taquitos robi się z tortilli kukurydzianej, a flautas z pszennej (oba to zawinięte ruloniki z farszem i usmażone na tłuszczu)
  • Uwaga! Pszenne tortille szybko się rumienią

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA