Gnocchi z sera ricotta w sosie z królika

Oceń przepis:
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Makarony, kluski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
- Ilość osób:
- 4
- Czas przygotowania:
- 1 godzina
Przygotowanie:
Gnocchi
375 g sera ricotta romana
150 g mąki pszennej (typ 480)
120 g startego sera parmigiano
reggiano lub grana padano
szczypta gałki muszkatołowej
sól i pieprz
Sos
pół królika (około 600 g)
marchew
łodyga selera naciowego
cebula
50 g boczku (w jednym plastrze)
pęczek pietruszki
15 g suszonych prawdziwków
300 g dojrzałych pomidorów
3 łyżki oliwy Extra Vergine
pół kieliszka białego wytrawnego wina
liść laurowy
sól i pieprz
Przygotowujemy gnocchi
Do miski wkładamy ser ricotta i rozcieramy drewnianą łyżką dodajemy mąkę, starty ser parmigiano reggiano, szczyptę soli, pieprzu i gałki muszkatołowej i szybko mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Na stolnicy oprószonymi mąką rękami rolujemy ciasto w długi wałeczek, kroimy na kawałki i układamy gnocchi na posypanej mąką stolnicy, tak żeby się nie stykały ze sobą.
Przygotowujemy sos
Suszone grzyby zamaczamy w miseczce z niewielką ilością letniej wody. Pomidory zanurzamy na chwilę we wrzącej wodzie, odcedzamy i usuwamy skórę, nasiona i sok oraz kroimy w drobną kostkę; kroimy boczek. Obieramy cebulę, marchew, usuwamy włókna z łodygi selera naciowego; myjemy warzywa i drobno kroimy. Królika dzielimy na kawałki, myjemy i osuszamy ściereczką. W rondlu podgrzewamy oliwę z pokrojonym boczkiem, cebulą, marchwią, selerem, pietruszką i smażymy do zeszklenia; dodajemy kawałki królika i smażymy na mocnym ogniu, aż mięso ze wszystkich stron nabierze jasnozłocistego koloru; wlewamy wino, odparowujemy, dodajemy odcedzone z wody i pokrojone grzyby, liść laurowy i pomidory; gotujemy na umiarkowanym ogniu około 30 minut, mieszając od czasu do czasu drewnianą łyżką. Wyjmujemy kawałki królika i oddzielamy mięso od kości, kroimy w kostkę; ponownie dodajemy do sosu (wcześniej wyjmujemy liść laurowy) i gotujemy 5 minut, mieszając od czasu do czasu. W garnku doprowadzamy do wrzenia dużą ilość wody, solimy i gotujemy gnocchi; gdy wypłyną na wierzch, odcedzamy. Podajemy ciepłe gnocchi z sosem z królika.
Źródło:

Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Makarony, kluski
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W
Komentarze