Gortidas
Oceń przepis:
3 oceny Średnia ocena: 4.30

Składniki:

  • 2 szklanki mąki kukurydzianej nixtamalizowanej
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 łyżka smalcu
  • 1½ 1 ¾ szklanki ciepłej wody
  • olej do smażenia
Farsz:
  • ser feta, mozzarella lub inny ulubiony
  • pasta z fasoli np. frijoles refritos
  • ½ cebuli drobno pokrojonej
  • 1 pęczek kolendry
  • 1 pomidor pokrojony drobniej
  • awokado
  • gęsta śmietana
  • pasta lub olej chili
  • pokrojona w cienkie paski sałata (rzymska, lodowa, kapusta)

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Do mąki i soli powoli dolewamy wodę i cały czas wyrabiamy dłońmi. Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny. Przykrywamy folią i odstawiamy na ok. 1 h. Po tym czasie dodajemy smalec i wyrabiamy ponownie. Formujemy kulki wielkości małej brzoskwini, lekko skrapiamy wodą lub olejem dłonie, żeby ciasto się nie kleiło i formujemy, przerzucając ciasto z dłoni do dłoni. Powinniśmy otrzymać placki grubości ok. 4 mm.

Układamy je na talerzu wyłożonym folią spożywczą, żeby się nie przyklejały. Smażymy na rozgrzanym oleju polewając olejem na zewnątrz. Wysmażone lub upieczone gortidas przecinamy na pół (nie docinamy do końca, ma nam powstać kieszonka).  Smarujemy środek pastą z fasoli, nakładamy plastry awokado, pomidory, sałatę, polewamy śmietaną, dodajemy cebulę, kolendrę i skrapiamy sosem chili lub olejem. Podajemy od razu. Gortidas można również upiec na suchej patelni, przez ok. 7 minut z każdej strony.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA