Makaron z sosem paprykowym

Oceń przepis:
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
- Ilość osób:
- 4
- Czas przygotowania:
- 40 minut
Składniki:
- 350g krótkiego makaronu (motylki)
- 1/2 zielonej papryki
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 żółtej papryki
- 100ml oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 1 gałązka rozmarynu
- szczypta oregano
- sól i pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W dużym garnku doprowadzamy do wrzenia wodę, solimy i gotujemy makaron. Ugotowany al dente makaron odcedzamy, przelewamy zimną wodą i ponownie odcedzamy. Przekładamy na półmisek i skrapiamy niewielką ilością oliwy z oliwek. Oczyszczamy paprykę, usuwamy gniazda nasienne i wewnętrzne białe błonki, myjemy i kroimy w słupki. Na patelnię wlewamy pozostałą oliwę, dodajemy rozmaryn oraz obrany i lekko zgnieciony ząbek czosnku i lekko smażymy do zeszklenia. Dodajemy słupki papryki i smażymy przez 7-8 minut, mieszając od czasu do czasu. Doprawiamy solą i pieprzem. Wyciągamy i wyrzucamy rozmaryn i czosnek. Makaron mieszamy z sosem, posypujemy szczyptą oregano i podajemy letni lub schłodzony.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Makarony, kluski
Dania wegetariańskie
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W
Komentarze