Migas con huevos

Migas con huevos
Oceń przepis:
6 ocen Średnia ocena: 5.00

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia meksykańska (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia meksykańska

Składniki:

  • 4-6 małych tortilli kukurydzianych
  • 2 jalapeño lub inne ostre papryczki, świeże
  • 1 papryka poblano ew. inna większa zielona
  • ok. 50 g żółtego sera cheddar, manchego lub innego
  • 1 sporej wielkości pomidor
  • ¼ pokrojonej drobno cebuli
  • 3 4 jaja
  • sól
  • pieprz
  • olej
Dodatki:
  • listki kolendry
  • tostadas
  • pasta z fasoli

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Paprykę poblano opalamy nad płomieniem, lub układamy na suchej patelni wyłożonej papierem do pieczenia i przypiekamy tak długo, aż skórka zrobi się czarna. Następnie przekładamy ją do woreczka, odparowujemy, ściągamy skórkę i kroimy drobniej. Jalapeño oczyszczamy z nasionek i kroimy drobno. Tortille rwiemy na małe kawałki.

Na patelni rozgrzewamy sporą ilość oleju i smażymy na nim kawałki tortilli na rumiano. Jak zrobią się chrupiące, ściągamy je z patelni i osuszamy na ręczniku papierowym. Smażymy partiami, nie wszystkie na raz. Na patelni po smażeniu tortilli przesmażamy pokrojoną drobniej cebulę (wcześniej możemy odlać nadmiar tłuszczu). Dorzucamy jalapeño i poblano.

Rozbijamy jaja do miseczki, lekko je rozkłócamy z odrobiną wody, szczyptą soli i pieprzu. Następnie przelewamy jaja na smażącą się cebulę i papryczką. Powoli smażymy mieszając. Jak tylko lekko się zetnie, dodajemy starty ser, mieszamy i posypujemy chipsami z tortilli. Mieszamy, dosypujemy pokrojone pomidory, kolendrę i serwujemy. Najlepiej z kolejnymi plackami tortilli i pastą z fasoli, możemy wtedy zrobić sobie taco z dodatkami do migas.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA