Morszczuk z melisą clarissy dickson-wright

Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Zielnik Sophie Grigson (odc.3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia brytyjska
Przygotowanie:
Składnik główny
1 morszczuk w całości, wypatroszony I oczyszczony
Nadzienie
5 szalotek
masło
10 obranych krewetek tygrysich
10 całych liści melisy
5 łodyg melisy z liśćmi
Przygotowanie
Szalotki posiekać i delikatnie podsmażyć na maśle do miękkości. Krewetki przekroić na pół i dodać
do szalotek. Po ok.5 min smażenia dodać całe liście melisy, zdjąć patelnię z ognia i wymieszać składniki.
Rozgrzać piekarnik do 180ºC.
Natrzeć morszczuka oliwą, solą i pieprzem. Nadzienie odsączyć (nie pozbywać się płynu),włożyć
do jamy brzusznej i ułożyć rybę w brytfance na łodygach melisy. Polać rybę sosem z nadzienia
i wstawić na 20 minut do piekarnika.
Sos wiejski do morszczuka z melisą
3 szalotki
masło
garść posiekanych liści melisy
żółtka z 3 jaj na twardo
1 garść posiekanych liści natki pietruszki
1 łyżeczka musztardy
6 owoców kaparów
1 łyżka czerwonego octu winnego
1 łyżka oliwy
Przygotowanie
Podsmażyć szalotki z melisą na maśle. Zgnieść żółtka w moździerzu, dodać natkę i rozetrzeć ją tłuczkiem, żeby puściła sok. Dodać musztardę i drobno posiekane owoce kaparów oraz wlać ocet winny i oliwę.
© Sophie Grigson
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z ryb
Kuchnia brytyjska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W
Komentarze