Owoce gotowane w winie chianti

Oceń przepis:
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
- Ilość osób:
- 4
- Czas przygotowania:
- 40 minut
Składniki:
- 700g mieszanych owoców (jabłko
- gruszki
- śliwki)
- 4 suszone śliwki
- 2 suszone morele
- 1/2 litra wina Chianti Classico
- 100g cukru
- kawałek laski cynamonu
- dwa goździki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Jabłko i gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w ósemki; śliwki myjemy, drylujemy i kroimy w cząstki. Do rondelka nalewamy wino. Dodajemy cukier, cynamon i goździki; doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy przygotowane owoce, śliwki i morele i gotujemy 3-4 minuty. Zdejmujemy rondel z ognia i odstawiamy owoce na 30 minut. Odcedzamy owoce z syropu i układamy na talerze deserowe. Filtrujemy syrop i polewamy nim owoce. Owoce podajemy letnie z kulką lodów śmietankowych.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W
Komentarze