Owocowe „jedz i pij”

Owocowe „jedz i pij”
Oceń przepis:
26 ocen Średnia ocena: 4.00
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
20 minut

Przygotowanie:

Składniki:
duży banan
2 brzoskwinie
papaja
2 kiwi
100g truskawek
sok i starta skórka z jednej cytryny
30-50g cukru
butelka wina Moscato d'Asti (klasyczne słodkie wino, lekko musujące)
kilka kostek lodu

Przygotowanie:
Owoce obieramy ze skóry i kroimy w dużą kostkę, a banana w talarki; wkładamy do miseczki, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy cukrem i delikatnie mieszamy. Przekładamy do przeźroczystego pucharu, wlewamy schłodzone wino Moscato d'Asti, dodajemy startą skórkę cytrynową, mieszamy delikatnie i odstawiamy do lodówki. Przed podaniem dodajemy truskawki (jeśli są duże, to przekrojone na połówki) i kostki lodu. Łyżką wazową nalewamy do kieliszków wino i owoce w równych porcjach dla każdego gościa.

Źródło: KUCHNIA WŁOSKA

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA