Pieczona jagnięcina z warzywami i kaszą bulgur

Pieczona jagnięcina z warzywami i kaszą bulgur
Oceń przepis:
4 oceny Średnia ocena: 5.00

Przygotował:

Jurek Sobieniak

Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Dania z jagnięciny i baraniny
Kuchnia świata:
Kuchnia turecka

Składniki:

  • 2 łopatki jagnięce z kością
  • 1 kg cebuli
  • 1 l wody
  • garść świeżego tymianku
  • 2 główki czosnku
  • 3 łyżki stołowe soli
  • 1 papryka długa corbaci lub lyric albo długie peperoni
  • 4 pomidory malinowe
  • 2 papryki
  • pieprz świeżo mielony
  • kasza bulgur (lub kuskus)
  • 1 l ajranu

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Mięso nacieramy solą i pieprzem i tymiankiem, odstawiamy na noc w temperaturze pokojowej. Lekko nacieramy olejem, pieczemy w 260 stopniach do zrumienienia, przewracamy w trakcie i ponownie rumienimy, wyjmujemy.

Dokładamy pokrojoną w ćwiartki cebulę, otarty tymianek, podlewamy wodą, przykrywamy papierem pergaminowym i folią, ustawiamy temperaturę na 120 stopni C i pieczemy 6-8 godzin, w zależności od wielkości łopatki.

Gotowe mięso wyjmujemy z formy. Do powstałego smaku dodajemy kaszę i dusimy do uzyskania odpowiedniej twardości kaszy. Gotową kaszę podajemy z jagnięciną, grillowaną papryką, pomidorem i ajranem.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA