Piersi z kaczki w zielonym pieprzu z cebulką dymką

Oceń przepis:
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
- Ilość osób:
- 4
- Czas przygotowania:
- 30 minut
Składniki:
- 1 pierś z kaczki
- 2 łyżki aromatycznego octu
- 1 łyżka zielonego pieprzu
- 12 cebulek dymek
- 50g zielonych drylowanych oliwek
- 1/2 kieliszka białego wytrawnego wina
- 100ml oliwy z oliwek
- 1 liść laurowy
- sól i pierz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wyrównujemy brzegi kaczej piersi i eliminujemy większą część tłuszczu, nacieramy solą i pieprzem. Cebulki dymki oczyszczamy z korzonków, zewnętrznych liści i twardej zielonej naci, kroimy wzdłuż na pół, myjemy i przekładamy do rondla. Dodajemy oliwki przekrojone na połówki, białe wino, 3 łyżki oliwy z oliwek, szczyptę soli i pieprzu oraz liść laurowy. Dusimy dymki pod przykryciem przez 7-8 minut, aż będą miękkie. Na patelni podgrzewamy pozostałą część oliwy, kładziemy kaczą pierś i smażymy na złoto z dwóch stron, przekładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180° Celsjusza i pieczemy 10-15 minut. Wyjmujemy pierś z piekarnika, odlewamy wytopiony tłuszcz, nalewamy aromatyczny ocet, dodajemy sos, który puściły dymki podczas duszenia, i podgrzewamy, żeby zredukować sos. Przecieramy sos przez sito. Dodajemy zielony pieprz i odstawiamy w ciepłe miejsce. Ciepłą kaczą pierś pokrojoną w plastry podajemy z cebulką dymką, oliwkami i sosem z zielonym pieprzem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W
Komentarze