Placek z gulaszem wołowym z cynaderkami

Oceń przepis:
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia brytyjska
Przygotowanie:
Gulasz:1 x nerka wołowa, około 400 gram
600 g wołowiny, najlepiej takiej z tłuszczem gdyż nie wysycha i daje dużo smaku - grzyby, świeże
duża cebula
olej roślinny
masło
mąka, około 80-100 g
600 ml wywaru warzywnego
1 x liść laurowy
bułka tarta
Ciasto:
250 g mąki pszennej
150 g masła
1 żółtko
1 całe jajko
Przygotowanie:
Wołowinę, nerki oraz grzyby kroimy w kawałki wielkości małego kęsa. Cebulę kroimy w grubszą kostkę. Wszystko po kolei oddzielnie obsmażamy na oleju roślinnym z masłem i przekładamy do małej brytfanny lub garnka z grubym dnem. Wołowinę dodatkowo przed obsmażeniem obtaczamy w mące i dużej ilości soli i pieprzu (najlepiej w plastikowym woreczku). Przekładamy wszystko do brytfanny lub garnka, zalewamy wywarem i dodajemy liść laurowy. Gotujemy na małym ogniu przez około godzinę, od czasu do czasu mieszając aż mięso zrobi się miękkie a smaki się połączą. Zostawiamy do wystygnięcia i najlepiej odstawiamy do lodówki na noc. Ciasto robimy w malakserze dodając do mąki masło w temperaturze pokojowej. Kiedy ciasto zamieni się w grudki dodajemy żółtko i wyrabiamy kulkę. Odstawiamy co najmniej na godzinę do lodówki. Na drugi dzień (tak smakuje najlepiej) rozwałkowujemy 2/3 ciasta i wkładamy do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
Należy zadbać o to, aby ciasto wystawało z dwa centymetry ponad formę. Wkładamy farsz aż po brzeg. Smarujemy jajkiem brzeg ciasta i pozostałej 1/3 masy robimy przykrycie, które nakładamy na formę i zakładamy na bok formy. Wierzch smarujemy masłem lub rozbełtanym jajkiem. Pieczemy w temperaturze około 160 stopni C przez 45 minut. Przed podaniem odkładamy na kwadrans do wystygnięcia. Tradycyjnie podaje się ten placek ze świeżymi warzywami oraz puree ziemniaczanym. Jednakże ze względu na kaloryczność spokojnie wystarczy podać go bez dodatków.
Rafał Leszczyński
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W
Komentarze