Placuszki z kukurydzy z salsą z awokado

Oceń przepis:
Przygotował:
Bill Granger
- Seria kulinarna:
- Kuchnia Billa Początki (odc.1)
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia meksykańska
Przygotowanie:
Placuszki
kilka kolb kukurydzy
garść liści kolendry
czerwona cebula
filiżanka mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
dwa jajka
szczypta soli i pieprzu
Salsa
dojrzałe awokado
garść liści kolendry
pomidory
sok z limonki
sos tabasco
sól
dymka
rokietta lub świeży szpinak
Przygotowanie
Placuszki
Ostrym nożem obkroić ziarna z kolb kukurydzy. 2/3 ziaren wymieszać w malakserze z liśćmi kolendry, posiekaną czerwoną cebulą, mąką z proszkiem do pieczenia i jajkami. Nie miksować na jednolitą masę—powinny być wyczuwalne kawałki ziaren. Doprawić solą i pieprzem. Masę przełożyć do miski i wymieszać z resztą ziaren. Na teflonowej patelni rozgrzać odrobinę oleju. Smażyć placuszki z obu stron przez kilka minut. Podawać z liśćmi rokietty lub szpinaku polanymi salsą.
Salsa
Obrać awokado ze skórki i pokroić w kostkę. Pomidora pokroić w ćwiartki, usunąć pestki, a następnie pokroić w podłużne paski. Włożyć do miski wraz z awokado i wymieszać z posiekanymi liśćmi kolendry i sokiem z limonki i tabasco. Posolić i dodać pokrojoną dymkę.
© Bill Granger 2006
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W
Komentarze