Potrawka wołowa w piwie po trydencku

Oceń przepis:
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
- Ilość osób:
- 6
- Czas przygotowania:
- 55 minut
Składniki:
- 800 g mięsa wołowego
- szklanka jasnego piwa
- cebula
- marchew
- szalotka (lub pół cebuli)
- 200 g cukinii
- 200 g zielonej fasolki
- łodyga selera naciowego
- liść laurowy
- 5 łyżek oliwy Extra Vergine
- sól i pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Obieramy cebulę, marchew, usuwamy włókna z selera; myjemy warzywa i siekamy. Usuwamy końcówki cukinii, myjemy i kroimy w talarki; usuwamy końcówki i włókna z zielonej fasolki, myjemy i kroimy na kawałki. Mięso wołowe kroimy w kostkę. Na patelni podgrzewamy 3 łyżki oliwy i smażymy mięso, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy, aż nabiorą złotej barwy; wyjmujemy z patelni i odstawiamy na później. Na tę samą patelnię wkładamy posiekaną cebulę, marchew i seler, dodajemy liść laurowy i smażymy do zeszklenia; dodajemy przygotowane mięso, wlewamy piwo i gotujemy około 20 minut, mieszając od czasu do czasu. W tym czasie sparzamy w osolonej wodzie zieloną fasolkę przez 3 minuty i odcedzamy. Na patelni z oliwą smażymy do zeszklenia pozostałą posiekaną szalotkę; dodajemy cukinię w talarkach i smażymy przez minutę, mieszając drewnianą łyżką; dodajemy blanszowaną zieloną fasolkę, doprawiamy solą i pieprzem, i gotujemy 7-8 minut. Na kilka minut przed zakończeniem gotowania mięsa dodajemy cukinię i fasolkę. Podajemy ciepłe danie.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W
Komentarze