Potrawka wołowa w piwie po trydencku

Potrawka wołowa w piwie po trydencku
Oceń przepis:
27 ocen Średnia ocena: 3.90
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
6
Czas przygotowania:
55 minut

Składniki:

  • 800 g mięsa wołowego
  • szklanka jasnego piwa
  • cebula
  • marchew
  • szalotka (lub pół cebuli)
  • 200 g cukinii
  • 200 g zielonej fasolki
  • łodyga selera naciowego
  • liść laurowy
  • 5 łyżek oliwy Extra Vergine
  • sól i pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Obieramy cebulę, marchew, usuwamy włókna z selera; myjemy warzywa i siekamy. Usuwamy końcówki cukinii, myjemy i kroimy w talarki; usuwamy końcówki i włókna z zielonej fasolki, myjemy i kroimy na kawałki. Mięso wołowe kroimy w kostkę. Na patelni podgrzewamy 3 łyżki oliwy i smażymy mięso, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy, aż nabiorą złotej barwy; wyjmujemy z patelni i odstawiamy na później. Na tę samą patelnię wkładamy posiekaną cebulę, marchew i seler, dodajemy liść laurowy i smażymy do zeszklenia; dodajemy przygotowane mięso, wlewamy piwo i gotujemy około 20 minut, mieszając od czasu do czasu. W tym czasie sparzamy w osolonej wodzie zieloną fasolkę przez 3 minuty i odcedzamy. Na patelni z oliwą smażymy do zeszklenia pozostałą posiekaną szalotkę; dodajemy cukinię w talarkach i smażymy przez minutę, mieszając drewnianą łyżką; dodajemy blanszowaną zieloną fasolkę, doprawiamy solą i pieprzem, i gotujemy 7-8 minut. Na kilka minut przed zakończeniem gotowania mięsa dodajemy cukinię i fasolkę. Podajemy ciepłe danie.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA