Potrawka z kalmarów i oliwek

Oceń przepis:
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
- Ilość osób:
- 4
- Czas przygotowania:
- 45 minut
Składniki:
- 600 g kalmarów
- 500 g dojrzałych pomidorów
- 50 g zielonych wydrylowanych oliwek
- ząbek czosnku
- pół kieliszka białego wytrawnego wina
- liść laurowy
- pęczek natki pietruszki
- 100 ml oliwy extra vergine
- sól i pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Usuwamy z kalmarów zewnętrzną błonę i wnętrzności, myjemy i kroimy na równe części (gdy kalmary są małej wielkości – na połowę). Pomidory zanurzamy we wrzącej wodzie, usuwamy skórę i nasiona, grubo kroimy. Zielone oliwki kroimy w talarki. W rondlu podgrzewamy oliwę z obranym i lekko zgniecionym ząbkiem czosnku; dodajemy kalmary i smażymy 2-3 minuty; doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy białe wino i odparowujemy na mocnym ogniu; wyjmujemy kalmary i odstawiamy na później. Na tej samej patelni kilka minut dusimy pokrojone pomidory z liściem laurowym, szczyptą soli i pieprzu; dodajemy talarki oliwek, kalmary i mieszamy; posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W
Komentarze