Potrawka z kalmarów i oliwek

Potrawka z kalmarów i oliwek
Oceń przepis:
16 ocen Średnia ocena: 3.80
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Owoce morza
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
45 minut

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Usuwamy z kalmarów zewnętrzną błonę i wnętrzności, myjemy i kroimy na równe części (gdy kalmary są małej wielkości – na połowę). Pomidory zanurzamy we wrzącej wodzie, usuwamy skórę i nasiona, grubo kroimy. Zielone oliwki kroimy w talarki. W rondlu podgrzewamy oliwę z obranym i lekko zgniecionym ząbkiem czosnku; dodajemy kalmary i smażymy 2-3 minuty; doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy białe wino i odparowujemy na mocnym ogniu; wyjmujemy kalmary i odstawiamy na później. Na tej samej patelni kilka minut dusimy pokrojone pomidory z liściem laurowym, szczyptą soli i pieprzu; dodajemy talarki oliwek, kalmary i mieszamy; posypujemy posiekaną natką pietruszki.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA