Przepiórki w czerwonych winogronach

Oceń przepis:
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
- Ilość osób:
- 4
- Czas przygotowania:
- 50 minut
Składniki:
- 4 przepiórki
- 1 marchew
- 1 cebula
- 2 liście laurowe
- 1 szklaneczka marsali
- 1 kiść czerwonych winogron (około 350g)
- 1 łodyga selera naciowego
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Winogrona odrywamy od szypułek, myjemy, osuszmy na ściereczce kuchennej, odkładamy około 100g winogron, resztę przecieramy, a sok zbieramy do miseczki. Odcinamy końcówki marchwi i obieramy. Seler obieramy z włókien, obieramy cebulę, myjemy przygotowane warzywa i grubo kroimy. Oczyszczamy przepiórki, opalamy, myjemy i osuszamy. Na patelni z oliwą smażymy do zeszklenia pokrojoną marchew, cebulę, seler, dodajemy przepiórki, liście laurowe i smażymy ze wszystkich stron, dopóki nie nabiorą lekko złocistego koloru. Przyprawiamy solą i pieprzem, dusimy pod przykryciem na umiarkowanym ogniu przez 12-15 minut, wyjmujemy przepiórki i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce. Odlewamy wytopiony tłuszcz, wlewamy marsalę, odparowujemy, dodajemy sok z winogron i redukujemy sos. Przelewamy przez sitko. Uzyskany sos, ponownie wlewamy na patelnię i dodajemy przepiórki, winogrona i dusimy przez kilka minut.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W
Komentarze