Puchar gruszkowy według dawnej receptury

Oceń przepis:
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
- Ilość osób:
- 4
- Czas przygotowania:
- 11 minut
Składniki:
- 6 dojrzałych gruszek
- pół litra białego wermutu
- lub sherry
- 3 laski cynamonu
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 6 goździków
- szczypta sproszkowanego kwiatu muszkatołowego (macis)
- łyżka okruchów chleba
- szczypta pieprzu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Gruszki obieramy, dzielimy na połówki i usuwamy gniazda nasienne, odkładamy dwie połówki, a resztę kroimy w kosteczkę. Wkładamy połówki i kostki gruszki do rondla, zalewamy wermutem, dodajemy laski cynamonu, goździki, cukier, szczyptę macis i pieprzu; doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 20 - 25 minut pod przykryciem na umiarkowanym ogniu, aż gruszki nabiorą miękkości. Zdejmujemy z ognia, usuwamy laski cynamonu i goździki i odstawiamy ugotowane gruszki do ostudzenia; wyjmujemy połówki gruszek, gdy ostygną kroimy na cienkie plastry, które posłużą do dekoracji; pozostałe ostudzone gruszki miksujemy. Przecier podgrzewamy w rondlu, mieszając tak długo, aż zgęstnieje, na koniec dodajemy okruchy chleba i mieszamy. Zdejmujemy krem z ognia i studzimy. Do pucharków nakładamy krem gruszkowy i dekorujemy plastrami gruszki, rozetkami bitej śmietany, listkami mięty.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W
Komentarze