Pudding jaśminowy z kruchymi waflowymi tulejkami

Pudding jaśminowy z kruchymi waflowymi tulejkami
Oceń przepis:
29 ocen Średnia ocena: 4.30

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Na słodko Herbata (odc. 6)
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia Ameryki Północnej

Przygotowanie:


Pudding jaśminowy:
1 szklanka śmietany kremówki
2 szklanki 2-procentowego mleka
2 łyżki herbaty jaśminowej
1 laska wanilii
1/3 szklanki cukru
2/3 szklanki pszennej semoliny

Przygotowanie:
Przygotować 4 kokilki lekko posmarowane olejem. Podgrzać śmietanę i mleko wraz z herbatą i waniliowym miąższem – na czas gotowania należy również włożyć do garnka waniliowy strączek. Grzać przez 10 minut, nie doprowadzając do wrzenia, aby aromaty się przeniknęły. Wyjąć strączek waniliowy i, wciąż podgrzewając płyn na małym ogniu, wsypać powoli semolinę, energicznie mieszając płyn trzepaczką. Mieszać stale jeszcze przez minutę, aż płyn zacznie gęstnieć. Podgrzewać pudding jeszcze przez 3-5 minut, mieszając drewnianą łyżką, aż będzie gęsty i delikatny. Przelać pudding do kokilek, a gdy ostygnie, wstawić na dwie godziny do lodówki. Zimny pudding wyjąć z kokilek za pomocą noża i przełożyć na talerzyki.

Kruche waflowe tulejki:
białko 3 jaj
1 szklanka + 1 łyżeczka przesianego cukru-pudru
¾ szklanki + 2 łyżki przesianej mąki tortowej
½ kostki stopionego masła

Przygotowanie:
W misce ubić trzepaczką białko z cukrem na gładką masę. Dosypywać mąkę, stale mieszając i dolać stopione masło. Zamieszać ciasto i odstawić do lodówki na 2 godziny. Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni Celsjusza. Z plastykowej pokrywki wyciąć kolistą ramkę tak, aby jej wnętrze posłużyło jako szablon. Wyłożyć blachę arkuszem silikonowego papieru do pieczenia, kłaść plastykowy szablon i jego wnętrze cienko smarować ciastem za pomocą łopatki, żeby powstały kółka z ciasta na całej powierzchni. Piec 6-7 minut, odwracając wafelki w czasie pieczenia. Ze zdjętych z blachy wafelków można zrobić tulejki, delikatnie owijając nimi trzonek drewnianej łyżki. Wafelki można upiec na dzień przed podaniem i przechować je w szczelnym pojemniku.

Podawać pudding wraz z waflowymi tulejkami i świeżymi jagodowymi owocami (np. borówkami, jagodami, malinami).

©Anna Olson

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA