Tarta orzechowo-figowa z serem brie i sosem gruszkowym

Tarta orzechowo-figowa z serem brie i sosem gruszkowym
Oceń przepis:
21 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Na słodko (odc.31)
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Przygotowanie:


Ciasto na tartę:
1 ¾ szklanki mąki uniwersalnej
1/3 szklanki lekko prażonych, drobno zmielonych orzechów włoskich
2 łyżki cukru
¼ łyżeczki soli
¾ kostki + 2 łyżki masła, pokrojonego w kostkę i schłodzonego
3 łyżki zimnej wody
0,5 kg grochu, drobnej fasoli lub ryżu

Przygotowanie:
Zmieszać mąkę, zmielone orzechy, cukier i sól. Dodać masło i posiekać na drobne kawałki, które połączą się z sypkimi składnikami. Dodać 3 łyżki zimnej wody i mieszać, aż składniki się połączą. Jeśli ciasto bardzo się kruszy, dodać jeszcze 1 łyżkę wody. Zawinąć ciasto w folię, spłaszczyć i włożyć na godzinę do lodówki. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni Celsjusza. Oprószyć mąką blat i rozwałkować zimne ciasto na grubość ok. 7mm. Wyłożyć ciastem tortownicę o średnicy 20cm, docisnąć do ścianek formy i przyciąć brzegi na wysokości ok. 2,5cm. Przykryć ciasto folią aluminiową i przysypać grochem, fasolą lub ryżem, żeby było obciążone podczas pieczenia. Piec przez 15 minut, następnie zdjąć folię i piec jeszcze 10 minut. Ostudzić.

Nadzienie
1 ¼ szklanki połówek orzechów włoskich
7 łyżek miodu
½ szklanki serka ricotta
170g sera brie
12 świeżych fig

Przygotowanie:
Zanurzyć połówki orzechów w dwóch łyżkach miodu i rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 12 minut i ostudzić. Zmieszać ricottę i pokrojony na kawałki ser brie. Rozsmarować na powierzchni upieczonego ciasta. Pokroić figi na ćwiartki, ułożyć w koncentrycznych kręgach na serowej warstwie, miąższem do góry. Ozdobić połówkami orzechów w miodzie. Piec przez 15 minut, żeby ser się stopił. Po wyjęciu z piekarnika polać tartę miodem.

Sos gruszkowy
2 dojrzałe gruszki
4 łyżki miodu
1 laska wanilii
½ szklanki białego wina

Przygotowanie:
Gruszki obrać i pokroić w kostkę. Włożyć do rondla wraz z miąższem i pustym strąkiem wanilii. Zalać winem, dodać miód i gotować na średnim ogniu ok. 15 minut, aż gruszki będą miękkie. Zmiksować na puree. Schłodzić przed podaniem.

Podawać tartę o temperaturze pokojowej. Obok każdej porcji nałożyć na talerz sos gruszkowy.

© Anna Olson

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA