Wieża z kanapek

Oceń przepis:
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
- Ilość osób:
- 10
- Czas przygotowania:
- 30 minut
Przygotowanie:
Składnik podstawowy
24 kromki pieczywa tostowego
Pasta z żółtkami
150g kremowego sera o słodkim smaku
3-4 ugotowane żółtka
łyżeczka musztardy
łyżeczka majonezu
2 łyżki soku cytrynowego
sól i pieprz
Pasta z wędzonym łososiem
100g wędzonego łososia
50g sera mascarpone
4 łyżki śmietany
sok z połówki cytryny
szczypiorek
sól i pieprz
Przygotowanie
Przygotowujemy pastę z żółtkami: do miseczki wkładamy kremowy serek, dodajemy musztardę, majonez, sok z cytryny, szczyptę soli i pieprzu, mieszamy delikatnie, dodając grubo pokrojone żółtka. Przygotowujemy pastę z wędzonym łososiem: miksujemy wędzonego łososia z sokiem cytrynowym. Przekładamy do miseczki, wlewamy śmietanę, ser mascarpone i doprawiamy do smaku solą i pieprzem; ucieramy drewnianą łyżka, na koniec dodajemy posiekany szczypiorek. Ostrym nożem usuwamy skórkę z kromek pieczywa tostowego. Smarujemy 6 kromek pieczywa tostowego pastą z żółtkami i przykrywamy 6 kromkami pieczywa, lekko ugniatając. W ten sposób przygotowujemy kolejnych 6 kanapek z pastą z łososia. Kroimy kanapki w 4 trójkątne cząstki lub na pół w prostokąty i układamy naprzemiennie smakami w wieżę. Dekorujemy według gustu.
Źródło:

Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Przekąski
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W
Komentarze