Zimny mus kawa z mlekiem w filiżance

Zimny mus kawa z mlekiem w filiżance
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 4.00
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
8
Czas przygotowania:
40 minut

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Kawę rozpuszczamy w letnim mleku. Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy cukier, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 7-8 minut, aż syrop będzie przeźroczysty i dość gęsty (w temperaturze około 120º Celsjusza). Żółtka ubijamy elektryczną ubijaczką do uzyskania puszystej masy; dodajemy wąskim strumieniem ciepły syrop i ubijamy tak długo, aż ostygnie; dodajemy rozpuszczoną w mleku kawę i na koniec ubitą na pianę śmietanę. Do schłodzonych w zamrażarce filiżanek przekładamy mus i wstawiamy do schłodzenia do zamrażarki na 2 godziny. Przed podaniem przygotowujemy dekorację: rozpuszczamy kawę w 2 łyżkach śmietany i dodajemy do bitej śmietany. Dekorujemy mus rozetkami z bitej śmietany.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA