Zimny mus kawa z mlekiem w filiżance

Oceń przepis:
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
- Ilość osób:
- 8
- Czas przygotowania:
- 40 minut
Składniki:
- :
- łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 70g cukru
- 3 żółtka
- 1/2 litra śmietany kremówki
- 2 łyżki mleka
- 100 ml wody
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Kawę rozpuszczamy w letnim mleku. Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy cukier, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 7-8 minut, aż syrop będzie przeźroczysty i dość gęsty (w temperaturze około 120º Celsjusza). Żółtka ubijamy elektryczną ubijaczką do uzyskania puszystej masy; dodajemy wąskim strumieniem ciepły syrop i ubijamy tak długo, aż ostygnie; dodajemy rozpuszczoną w mleku kawę i na koniec ubitą na pianę śmietanę. Do schłodzonych w zamrażarce filiżanek przekładamy mus i wstawiamy do schłodzenia do zamrażarki na 2 godziny. Przed podaniem przygotowujemy dekorację: rozpuszczamy kawę w 2 łyżkach śmietany i dodajemy do bitej śmietany. Dekorujemy mus rozetkami z bitej śmietany.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Desery
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W
Komentarze