Składniki:
- 3 garści suszonych kominków czyli lejkowców dętych
- 1/2 - 3/4 l wywaru wołowo - jarzynowego albo samego warzywnego
- 1 marchewka
- 100 ml śmietany
- świeży koperek i natka pietruszki
- ok. 1 szkl. mąki żytniej typ 720
- trochę gorącej wody
- do smaku: sól
- pieprz ziołowy
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Kominki przepłukałam zimną wodą i zalałam w garnuszku ok. 1/2 l ciepłej wody, odstawiłam na kilka chwil, a następnie gotowałam jakieś 15 min. To nieduże i cienkie grzybki więc nie potrzebują dużo czasu aby zmięknąć. Odcedziłam mocny, czarny wywar i połączyłam go z rosołem. A grzybki pokroiłam w paseczki zostawiając kilka sztuk do dekoracji. 1 łyżkę mąki dodałam do śmietany i rozmieszałam z nią dokładnie, a resztę wsypałam do miski. Dolałam do niej trochę gorącej wody - dolewałam po 1 łyżce, tylko tyle żeby dało się zagnieść twarde ciasto. Zagotowałam bazę zupy i rwąc palcami nieduże kawałeczki ciasta wrzucałam je na wrzątek. Dorzuciłam też pokrojoną w grubą zapałkę marchewkę. Gotowałam razem 5 min. Zaprawiłam śmietaną, zagotowałam ponownie mieszając i doprawiłam do smaku, dodałam też pokrojone grzyby i trochę posiekanej zieleniny. Już na talerzach przybrałam listkami natki, grzybkami i krążkami marchewki żeby zupa ładnie się prezentowała bo sama w sobie jest dość bura.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia polska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W
Komentarze