Zupa rybna po wenecjańsku

Oceń przepis:
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb, Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
- Ilość osób:
- 4
- Czas przygotowania:
- 1 godzina
Składniki:
- 1,4 kg różnych świeżych ryb
- (piotrosz
- raja
- skorpena
- mustel siwy
- barwena
- kalmary)
- 500 g dojrzałych pomidorów (albo pomidorów konserwowych)
- 2 cebule
- ziemniak
- 2 ząbki czosnku
- kilka ziaren kminu rzymskiego
- torebka szafranu (0,150 g)
- kieliszek białego
- wytrawnego wina
- liść laurowy
- 4 łyżki oliwy extra vergine
- sól i pieprz
- pietruszka
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Sprawiamy ryby: oczyszczamy z łusek, usuwamy ogony i wnętrzności, myjemy i kroimy na kawałki. Na oliwie smażymy cebulę pokrojoną w talarki i zgniecione ząbki czosnku. Dodajemy ryby i mieszamy. Wlewamy wino, po 5 minutach dodajemy pomidory, liść laurowy, ziarna kminu, sól, pieprz i litr wody. Gotujemy około 20 minut; zdejmujemy z ognia i miksujemy (wcześniej usuwamy ewentualne ości i liść laurowy), ponownie stawiamy na ogniu i dodajemy szafran rozpuszczony w niewielkiej ilości ciepłej wody lub bulionu; jeżeli konieczne, dolewamy łyżkę wazową ciepłej wody i gotujemy 10 minut. Wlewamy zupę do ciepłej wazy i dekorujemy kilkoma szczyptami posiekanej pietruszki.
Rada: Zupa smakuje wybornie serwowana na grzankach z wiejskiego chleba posmarowanych majonezem z peperoncino i posypanych startym parmezanem.
Rada: Zupa smakuje wybornie serwowana na grzankach z wiejskiego chleba posmarowanych majonezem z peperoncino i posypanych startym parmezanem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zupy
Dania z ryb
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W
Komentarze