3-gwiazdkowy szef kuchni na Gali Francusko-Polskiej Izby Gospodarczej

1 lutego 2017

Pierre Gagnaire, jeden z najbardziej utytułowanych szefów kuchni na świecie, wraz z Andreą Camastrą, 1 gwiazdka Michelin, szefem warszawskiej restauracji Senses oraz Maciejem Majewskim, szefem kuchni La Brasserie Moderne, przygotują wyjątkową kolację dla gości Gali Francusko-Polskiej Izby Gospodarczej (CCIFP). 3 lutego, po raz pierwszy w Polsce, w jednej kuchni dania przygotowywać będą kucharze posiadający wspólnie 4 gwiazdki Michelin.

3 lutego odbędzie się doroczna Gala CCIFP, która każdego roku gromadzi blisko 500 osób ze świata polsko-francuskiego biznesu, polityki, kultury oraz mediów. Tegoroczna uroczystość, będzie nie tylko doskonałą okazją do nawiązania wartościowych kontaktów, ale przede wszystkim przyniesie niezapomniane doznania smakowe. Wyjątkowe menu, łączące w sobie polską i francuską tradycję kulinarną, przygotowane zostanie przez trzech znakomitych szefów kuchni: Pierre?a Gagnaire?a, Andreę Camastrę oraz Macieja Majewskiego. Różne doświadczenia, techniki i style gotowania przenikać się będą w daniach serwowanych podczas Gali Francusko-Polskiej Izby Gospodarczej.

Pierre Gagnaire to jeden z najwybitniejszych szefów kuchni na świecie, mający pod swymi skrzydłami 13 restauracji na różnych kontynentach, które posiadają w sumie 13 gwiazdek Michelin. Jest autorem licznych książek i nowatorskich przepisów będących inspiracją dla wielu szefów kuchni i amatorów gotowania. Jego restauracje znajdują się m.in. w Londynie, Hong-Kongu, Berlinie, Dubaju, Seulu, Tokio i Las Vegas. W 2015 roku Pierre Gagnaire został wybrany przez magazyn Le Chef najlepszym szefem kuchni na świecie, na podstawie głosów oddanych przez kucharzy posiadających 2 lub 3 gwiazdki Michelin.

Andrea Camastra jest szefem kuchni i współwłaścicielem restauracji Senses znajdującej się na liście The Diners Club? 50 Best Discovery Series oraz oznaczonej 1 gwiazdką Michelin w 2016, jako jedna z dwóch restauracji w Polsce. Urodził się w Bari we Włoszech we francusko-włoskiej rodzinie. Od ponad 20 lat zdobywał doświadczenie w najlepszych restauracjach w Polsce i na świecie. Wynikiem jego życiowego i zawodowego doświadczenia jest kosmopolityczna, energetyczna i pełna nieskrępowanej kreatywności kuchnia.

Maciej Majewski doświadczenie zdobywał poprzez uczestnictwo w różnego rodzaju szkoleniach, warsztatach i praktykach, także we Francji. W 2014 roku został szefem kuchni warszawskiej restauracji La Brasserie Moderne, którą tworzył od podstaw. Stylem gotowania, w którym się spełnia, jest kuchnia polsko - francuska w wydaniu modern, bazująca na najlepszej jakości sezonowych składnikach. Maciej Majewski i restauracja zostali wyróżnieni wieloma prestiżowymi nagrodami, w tym nagrodą Wine & Food Noble Night 2016 przyznawaną przez Noble Bank i Noble Concierge.

Gala CCIFP jest jednym z najważniejszych, dorocznych wydarzeń organizowanych przez Francusko-Polską Izbę Gospodarczą, która zrzesza blisko 460 polskich i francuskich firm. Warto pamiętać, że Francja jest jednym z największych inwestorów zagranicznych w naszym kraju, a skumulowana wartość francuskich inwestycji wynosi blisko 18 mld euro, co przekłada się na ćwierć miliona stworzonych miejsc pracy. Gala jest zatem doskonałym momentem do promocji Francji w Polsce i ułatwiania wymiany pomiędzy polskimi i francuskimi przedsiębiorcami.

Francusko-Polska Izba Gospodarcza (CCIFP) skupia blisko 460 firm z kapitałem francuskim oraz polskim i jest jedną z najaktywniejszych izb handlowych w Polsce. Głównym celem działań Izby jest współtworzenie jak najlepszych warunków dla inwestycji i rozwoju gospodarczego w Polsce. Aktywności CCIFP w kontaktach z organami administracji państwowej oraz organizacjami pracodawców sprzyjają współpracy i wymianie doświadczeń biznesowych pomiędzy przedsiębiorcami z Francji i Polski. Izba zajmuje się również promocją najlepszych praktyk oraz rozwiązań biznesowych zapewniających rozwój gospodarczy i społeczny. Francusko-Polska Izba Gospodarcza powstała w kwietniu 1994 roku z inicjatywy przedsiębiorców francuskich i należy do Związku Francuskich Izb Przemysłowo-Handlowych (CCIFI) zrzeszającego 115 Izb francuskich na świecie.

www.ccifp.pl

Najnowsze aktualności Zobacz wszystkie aktualności

Festiwal Feta we Wrocławiu

7 i 8 marca, w klimatycznej, zabytkowej Zajezdni Dąbie, odbędzie się druga edycja Wrocławskiej Fety - Festiwalu Piwa, Wina i Sera. Ponownie jak rok te...

Czytaj więcej

Wielka Uczta Warszawska powraca!

Wielka Uczta to nowy sposób na odkrywanie smaków, poszukiwanie kulinarnych uniesień i zaspokajanie apetytów! Wielosmakowa uczta połączona z kulinarnym...

Czytaj więcej
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA