Jesienna edycja festiwalu Veganmania w Warszawie

21 listopada 2019

24 listopada w Domu Towarowym Braci Jabłkowskich przy ul. Brackiej 25 w Warszawie po raz kolejny odbędzie się największa wegańska impreza w Polsce – Veganmania. Odwiedzający będą mogli przekonać się, jak kreatywna potrafi być kuchnia roślinna oraz zakupić etycznie produkowane kosmetyki czy ubrania. Nie zabraknie także licznych wykładów, warsztatów i spotkań z ciekawymi gośćmi. Kuchnia+ jest patronem medialnym wydarzenia.

Festiwal Veganmania organizowany jest przez Stowarzyszenie Otwarte Klatki, promujące dietę roślinną oraz walczące o prawa zwierząt hodowlanych. Impreza cieszy się dużą popularnością – średnia liczba odwiedzających to około 6 tysięcy osób.

Wśród wystawców listopadowej edycji będą restauracje i firmy z całej Polski, które zaproponują uczestnikom wegańskie wersje potraw kuchni włoskiej, gruzińskiej, koreańskiej, japońskiej, kolumbijskiej, czy syryjskiej, a także pozbawione składników odzwierzęcych wypieki i słodkości oraz substytuty serów i mięs. Będzie można też spróbować roślinnej nowości – Qrczaka, czyli alternatywy mięsa drobiowego, powstającego z połączenia białka pszenicy z fasolą.

Na imprezie obecne będą ponadto marki oferujące naturalne, ręcznie robione kosmetyki, odzież i akcesoria wykonane bez użycia materiałów pochodzenia zwierzęcego, czy produkty dla zwolenników idei zero waste, takie jak przenośne składane kubki, czy wielorazowe woreczki na warzywa i owoce.

Goście będą mogli wziąć udział w wykładach, warsztatach i pokazach kulinarnych, m.in. spotkaniu z Martą Dymek – autorką bloga “Jadłonomia” i bestsellerowych książek kulinarnych o tym samym tytule, a także Alicją Rokicką, znaną jako Wegan Nerd. Przez cały czas trwania imprezy w ramach akcji “Tatuażach zamiast futra” będzie można utrwalić na skórze wybrany prozwierzęcy wzór.

Wydarzenie rozpocznie się w niedzielę, 24 listopada, o godzinie 11:00 i potrwa do 19:00. Wstęp na imprezę kosztował będzie 5 zł, a pakiet VIP – 29 zł. Całkowity dochód z biletów przeznaczony zostanie na działalność Stowarzyszenia Otwarte Klatki.

 

PROGRAM

Wykłady - III piętro

11.30 - 12.30

“Pół miliona małych kroków” - spotkanie z Martą Dymek autorką bloga Jadłonomia i bestsellerowych książek o tym samym tytule.

12.30 - 13.30

“O instytucjonalizacji ochrony zwierząt” - wykład mec. Karoliny Kuszlewicz

13.30 - 14.15

“Gdzie tkwi sekret, czy pokochamy mięso z roślin” - panel dyskusyjny Roślinniejemy

14.15 - 15.00

“Mięso bez uboju - jedzenie przyszłości?” - rozmowa ze Stanisławem Łoboziakiem z Centrum Nauki Kopernik

15.00 - 16.00

“Dlaczego na katastrofę reagujemy obojętnością?” - wykład dr Marcina Urbaniaka

16.00 - 17.00

“Abolicjonizm, weganizm i prawa zwierząt - niebezpieczne związki” - wykład dr Włodzimierza Gogłozy

17.00 - 18.00

“Jak zachować godność weganina nawet u cioci na imieninach?” - spotkanie autorskie i pokaz kulinarny Alicji Rokickiej Wegan Nerd

18.00 - 18.45

“Czy Twoje wsparcie ma sens? Pomoc zwierzętom na miarę możliwości” - wykład Patryka Węgrzyna

 

 

Strefa Spotkań - parter

12.00 - 13.00

Spotkanie z Grzegorzem "Griszką" Sobieszkiem, ambasadorem kampanii Jasna Strona Mocy, współzałożycielem Academia Gorila poprowadzi Włodek Gogłoza

13.00 - 14.00

Spotkanie z Karoliną Skowron z Fundacji Alberta Schweitzera “Jak zaangażować feministki w prawa zwierząt?”

14.00 - 15.00

Spotkanie autorskie z mec. Karoliną Kuszlewicz „Prawa zwierząt. Praktyczny przewodnik”

15.00 - 16.00

Spotkanie z Aleksandrą Herzyk, współorganizatorką akcji A dowodzik jest? oraz Orestesem Kowalskim Everyday Hero "Skąd wiesz, że to prawda?"

16.00 - 17.00

Spotkanie z dr Marcinem Urbaniakiem i Dariuszem Gzyrą “Wokół Manifestu Zwierząt Marca Bekoffa”

17.30 - 18.30

Spotkanie z psycholożką Joanną Gieldarską "Czy weganie, wegetarianie i mięsożercy mogą się dogadać?" 

 

Warsztaty (obowiązują wcześniejsze zapisy)

II piętro

11.30 - 15.00

Filcowanie na weganie poprowadzi Magdalena Kata z Muma Studio

15.30 - 17.00

Podstawy w kuchni roślinnej - warsztaty Leonardo Verde, prowadzi szef kuchni Adam Siedlecki

 

III piętro

13.00 14.45

Wegańskie jadalne prezenty - zrób je sam! poprowadzi Magdalena Chojnacka z cukierni Słodki Bez

15.00 - 16.30

Warsztaty fotografii kulinarnej przy użyciu smartfona poprowadzą Julia i Ola z kampanii RoślinnieJemy

 

Kino Non Stop - II piętro

Pokazy krótkich filmów o tematyce prozwierzęcej, w tym filmu "Klatki".  

Strefa Klimatyczna - parter

Strefa klimatyczna to przestrzeń, w której organizatorzy dają miejsce różnym klimatycznym inicjatywom. Można tu spotkać aktywistów i aktywistki, zadbać o swój self-care w obliczu kryzysu ekologicznego i ozdobić materiały klimatycznymi hasłami. Strefa powstała, żeby pokazać, że hodowla przemysłowa i kryzys klimatyczny to powiązane ze sobą sprawy.

O Stowarzyszeniu Otwarte Klatki

Stowarzyszenie Otwarte Klatki powstało w 2012 r. po to, by zapobiegać cierpieniu zwierząt poprzez wprowadzanie systemowych zmian społecznych, dokumentowanie warunków chowu przemysłowego oraz edukację promującą pozytywne postawy wobec zwierząt. Otwarte Klatki działają na terenie całej Polski i mają 14 oddziałów, w takich miastach jak: Bielsko-Biała, Bydgoszcz, Częstochowa, Gdańsk, Katowice, Kraków, Lublin, Łódź, Olsztyn, Poznań, Rzeszów, Szczecin, Warszawa i Wrocław.

Otwarte Klatki mają również zagraniczne oddziały na Litwie, Ukrainie, w Estonii i Wielkiej Brytanii, znane pod szyldem Open Cages. Stowarzyszenie współpracuje z organizacjami z całego świata, w ramach koalicji Fur Free Alliance i Open Wing Alliance.

 

 

 

Najnowsze aktualności Zobacz wszystkie aktualności

Festiwal Feta we Wrocławiu

7 i 8 marca, w klimatycznej, zabytkowej Zajezdni Dąbie, odbędzie się druga edycja Wrocławskiej Fety - Festiwalu Piwa, Wina i Sera. Ponownie jak rok te...

Czytaj więcej

Wielka Uczta Warszawska powraca!

Wielka Uczta to nowy sposób na odkrywanie smaków, poszukiwanie kulinarnych uniesień i zaspokajanie apetytów! Wielosmakowa uczta połączona z kulinarnym...

Czytaj więcej
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA