Magazyn KUCHNIA we wrześniu

29 sierpnia 2012

Z wrześniowego wydania Magazynu KUCHNIA dowiemy się jak najlepiej wykorzystać w potrawach najlepsze o tej porze roku pomidory, a także śliwki. Zobaczymy także co o gotowaniu wie i myśli, znana z programu "Apetyczna panna Dahl", była modelka - Sophie Dahl.

W tym numerze wywiad z Sophie Dahl - znaną widzom kuchni+ prowadzącą program "Apetyczna panna Dahl". Była modelka opowiada w nim o swojej pasji - gotowaniu, a także o literackich inspiracjach i zamiłowaniu do śniadań.

Na straganch wprost piętrzy się teraz od soczystych pomidorów i śliwek. Warto właśnie te warzywa i owoce wykorzystać w kuchni, gdyż są po pierwsze najtańsze, a po drugie o tej porze roku najsmaczniejsze. Magazyn KUCHNIA poleca szereg przepisów z ich wykorzystaniem np. pomidory na dwa sposoby: pieczone i marynowane, krewetki w cieście filo z salsą pomidorową, a także placek mirabelkowo-cytrynowy czy galette ze śliwkami.

Zainteresowani kuchnią argentyńską, w sekcji Smakowita Historia, znajdą ciekawą kulinarną opowieść o daniach z tamtego zakątka świata i poznają przepisy na najbardziej charakterystyczne potrawy np. sorrentinos - argentyńskie pierożki, rybną pizzę, czy lody z masą krówkową. Poznamy także smaki tajskie np. tajską zupę z czerwonym curry czy tajski deser ryżowo-kokosowy z mango. W cyklu poświęconym klasyce kuchni francuskiej, Małgorzata Marchewka zaprezentuje przepis na przepiórki z figami, a Tessa Caponi-Borawska zdradzi przepisy z kuchni włoskiej na parmigianę z cukinią i pecorino, cukinie z patelni ze śmietaną i parmezanem.

W tym numerze zamieszczone zostały wszystkie sylwetki pretendentów do tytułu „Kucharz odkrycie roku”, 5. edycji plebiscytu organizowanego przez Magazyn KUCHNIA. Rozpoczęło się głosowanie na trzech najlepszych zdaniem publiczności kucharzy, których dania oceni jury i wyłoniony zostanie zwycięzca plebiscytu.

Najnowsze aktualności Zobacz wszystkie aktualności

Festiwal Feta we Wrocławiu

7 i 8 marca, w klimatycznej, zabytkowej Zajezdni Dąbie, odbędzie się druga edycja Wrocławskiej Fety - Festiwalu Piwa, Wina i Sera. Ponownie jak rok te...

Czytaj więcej

Wielka Uczta Warszawska powraca!

Wielka Uczta to nowy sposób na odkrywanie smaków, poszukiwanie kulinarnych uniesień i zaspokajanie apetytów! Wielosmakowa uczta połączona z kulinarnym...

Czytaj więcej
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA