Qchnia Artystyczna zaprasza na weekendy z food-designem

11 lutego 2013

Ciasto, nożyczki, cztery słoiki z różnymi rodzajami pesto i parmezan ? to zestaw, z którego goście Qchni Artystycznej będą mogli stworzyć swoje własne danie. Marta Gessler zaprasza do przewrotnej zabawy w food design i prezentuje trendy kulinarne na 2013 rok.

Food Design to filozofia, która odwraca nasze podejście do jedzenia: posiłek, zamiast środkiem do zaspokojenia głodu, staje się artystycznym wydarzeniem, zamiast realizacją przepisu ? okazją do zabawy i refleksji nad kulinarnymi przyzwyczajeniami. Filozofia food designu stoi za najnowszą propozycją Qchni Artystycznej Marty Gessler. W restauracji mieszczącej się w Centrum Sztuki Współczesnej każdy będzie mógł spróbować swoich sił jako food designer, wycinając własny makaron, który następnie, ugotowany, trafi na jego stół wraz z samodzielnie wybranymi dodatkami. W każdy weekend do końca marca w Qchni Artystycznej goście będą mogli zaprojektować swoje danie.

Nieustannie ewoluujące menu Qchni Artystycznej wraz z nowym rokiem wzbogaca się o nowe propozycje. Marta Gessler, eksplorując temat warzyw, proponuje ich twórcze podanie. Jej warzywna kolekcja obejmuje wszystkie dania - od przystawek aż po desery.

To trend, którego rozwinięcie będziemy obserwować w 2013 roku. W odświeżonej karcie dań znajdziemy nowy starter: różne gatunki cebuli, podane ze skórką i pieczone na soli morskiej wraz z sosami (winegret z szałwią, beszamel z cheddarem, tajski sos na bazie mleka kokosowego i balsamico). Goście będą mogli spróbować również aksamitnego kremu z selera z szarmulą, marynatą podawaną zazwyczaj do ryb i owoców morza, pochodzącą z krajów Mahgrebu. Połączenie przynosi zaskakujący, wyrazisty smak. Nowym deserem jest tarta Tatin z cykorii duszonej w soku pomarańczowym, z sosem z gałką muszkatołową na cieście filo. W najbliższym czasie w Qchni Artystycznej będzie można spróbować także tortu z buraka i panacotty z kopru. Wszystko to podane ze wyrafinowaną prostotą i miłością do kolorów.

Qchnia Artystyczna to autorska restauracja Marty Gessler mieszcząca się w Centrum Sztuki Współczesnej Zamek Ujazdowski w Warszawie. Od momentu powstania nieustannie zmienia się, dbając o estetykę podawanych potraw i proponując świeże podejście do lokalnych produktów.

Marta Gessler uważana jest za jedną z prekursorek polskiego food designu, filozofii odwracającej klasyczne myślenie o jedzeniu. Znana jest z licznych eksperymentów w obrębie gotowania i wzornictwa, które realizuje w swojej restauracji i autorskiej kwiaciarni Warsztat Woni. Dla Magdaleny Abakanowicz, rzeźbiarki, przygotowała obrusy i naczynia z chleba, w trakcie ostatnich wakacji wraz z warszawskim Centrum Sztuki Współczesnej zorganizowała weekendowe wydarzenie, w skład którego wchodziły warsztaty food-recyclingu, degustacje ekologicznej żywności i niezwykła wystawa stworzona z instalacji roślinnych. Swoje artykuły i sesje zdjęciowe realizowane wraz z fotografrm Marcinem Klabanem publikuje w ?Wysokich Obcasach?. Od lat promuje świadomą kuchnię, opartą głównie na lokalnych i sezonowych produktach, ekologii i twórczym podejściu do przygotowywanych posiłków. Właśnie rozpoczęła współpracę z UEG, młodą polską marką modową, z którą pracują nad pierwszą wspólną kolekcją.

Najnowsze aktualności Zobacz wszystkie aktualności

Festiwal Feta we Wrocławiu

7 i 8 marca, w klimatycznej, zabytkowej Zajezdni Dąbie, odbędzie się druga edycja Wrocławskiej Fety - Festiwalu Piwa, Wina i Sera. Ponownie jak rok te...

Czytaj więcej

Wielka Uczta Warszawska powraca!

Wielka Uczta to nowy sposób na odkrywanie smaków, poszukiwanie kulinarnych uniesień i zaspokajanie apetytów! Wielosmakowa uczta połączona z kulinarnym...

Czytaj więcej
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA