VARSOVINO - największe święto hiszpańskiego wina w Polsce
16 września 2019
To już 15 edycja corocznej wielkiej degustacji hiszpańskiej oferty winiarskiej. 24 września w hotelu Europejskim w Warszawie swoje wina zaprezentuje 30 winiarzy z Hiszpanii. Kuchnia+ jest patronem medialnym wydarzenia.
Gwarantujemy, że poczujesz się niemal jak w Hiszpanii, która ma największy na świecie areał winnic (prawie milion hektarów), najwyższą liczbę apelacji czyli regionów z chronioną nazwą pochodzenia (70 denominaciones de origen) oraz najwięcej odmian winorośli (235). Jest trzecim światowym producentem wina (po Francji i Włoszech). Produkuje wino od czasów rzymskich, a jej terytorium usiane jest klasztorami, które stworzyły i szerzą kulturę winiarską od XII wieku.
Na gości VARSOVINO będzie czekało ponad 250 win. Ciekawostką będzie wino z najmłodszej hiszpańskiej apelacji DO Cebreros, wyjątkowe wina z Granady, wina ze stuletnich winnic odmiany mencía, czy rzadki szczep caiño blanco. Będą też oczywiście klasyczne tempranillo, garnacha, verdejo i niezwykle modne teraz albariño. W wyborze Waszego ulubionego wina z szerokiej hiszpańskiej oferty pomoże zespół Polskich Sommelierek, które zaoferują indywidualne oprowadzenie po VARSOVINO. Tego dnia spotkacie też piękne hiszpańskie sevillanas, czyli dziewczęta w tradycyjnych hiszpańskich strojach.
Gościem specjalnym VARSOVINO 2019 jest David Seijas, niestrudzony propagator kultury wina, autor wielu książek o winie, profesor wydziału sommelierskiego na Uniwersytecie w Gironie. Popularność w świecie wina zyskał pracując przez 13 lat jako sommelier w El Bulli, kultowej hiszpańskiej restauracji, uznanej pięciokrotnie za najlepszą na świecie.
Organizatorem VARSOVINO 2019 jest Ambasada Hiszpanii.