Wieczór z Nomą - najlepszą restauracją na świecie w Kuchni.tv

17 maja 2010

W Londynie, 26 kwietnia 2010 roku, magazyn The Restaurant ogłosił ranking 100 najlepszych restauracji świata. Kopenhaska NOMA zajęła 1. miejsce, deklasując słynną restaurację Ferrana Adrii - El Bulli w Hiszpanii. W ramach wieczoru specjalnego Kuchnia.tv wyemituje dwa filmy dokumentalne o kopenhaskiej restauracji Noma, której szefem kuchni jest René Redzepi. Obrazy "Noma - punkt wrzenia" oraz "Smakując Północ" będzie można zobaczyć na antenie stacji w środę, 2 czerwca.

- Kuchnia Redzepiego jest „nieskazitelnie czysta”, a przyrządzane przez niego dania są „transcendentnie dobre” – mówi Sudi Pigott, która recenzuje restauracje na całym świecie. Sławę Redzepiemu przyniosły potrawy oparte na tradycyjnych skandynawskich przepisach, które interpretuje w nowoczesny sposób. W jego kuchni wykorzystywane są wyłącznie lokalne, sezonowe składniki.

Pierwszym filmem, który wyemituje Kuchnia.tv podczas wieczoru specjalnego będzie „Noma - punkt wrzenia” (Dania, 2009). Twórcy dokumentu zostali zaproszeni do Nomy, by przez sześć miesięcy towarzyszyć z kamerą ekipie restauracji, uznanej w tym roku za najlepszą na świecie. Udało im się pokazać, z jakim stresem i wysiłkiem wiąże się praca z tak wymagającym szefem jak Redzepi, który w najmniejszym stopniu nie toleruje braku profesjonalizmu.

Drugim filmem wieczoru będzie „Smakując Północ” (Dania, 2007), pokazywany podczas ubiegłorocznego przeglądu Kuchnia.tv Food Film Fest. Dokument rejestruje niezwykłe wydarzenie, które miało miejsce w Nomie z inicjatywy Redzepiego w 2007 roku. Zaprosił on do swojej restauracji najlepszych szefów kuchni z całego świata. Piętnastu mistrzów, którzy wspólnie posiadali 20 gwiazdek Michelina, przez dwa dni przygotowywali niezwykłe przyjęcie. Podane potrawy były oceniane przez najbardziej wpływowych krytyków kulinarnych, piszących do prestiżowych tytułów, takich jak Le Figaro, The Time Magazine czy Harpers Bazar.

WIECZÓR Z NOMĄ – NAJLEPSZĄ RESTAURACJĄ NA ŚWIECIE W KUCHNI.TV
środa, 2 czerwca, od godziny 22:00
22:00 „Noma – punkt wrzenia”
23:00 „Smakując Północ”

Najnowsze aktualności Zobacz wszystkie aktualności

2024-03-11

Lifestylowy marzec w CANAL+ online: JAKUBIAK ROZGRYZA MALTĘ, MICHEL ROUX - SIELSKIE SMAKI FRANCUSKIEJ KUCHNI 2, W OGRÓDKU WARZYWNYM JULIE, GOTUJ TANIEJ Z JAMIEM, DZIEŃ DOBRY, ŚNIADANIE 2

W marcu zapraszamy widzów na wiele wyczekiwanych nowości. W CANAL+ KUCHNIA z Tomaszem Jakubiakiem będziemy odkrywać smaki i wielokulturowe kulinarne d...

Czytaj więcej

2024-02-14

Kulinarny raj na ziemi oczami Tomka Jakubiaka w nowej serii JAKUBIAK ROZGRYZA MALTĘ

Jeden z najsympatyczniejszych polskich kucharzy powraca i tym razem odwiedza Maltę - raj dla fanów owoców morza. Tomek zabierze nas w niesamowitą podr...

Czytaj więcej
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA