Premierowe produkcje kuchni+

30 kwietnia 2013

25 maja 2013 na antenie kuchni+ startują dwie nowe, autorskie serie. W programie „Jakubiak lokalnie” znany kucharz i dziennikarz kulinarny Tomasz Jakubiak odkryje tajniki kuchni sezonowej i regionalnej, a w drugiej serii „Przez dziurkę od sera” Gieno Mientkiewicz odwiedzi polskie gospodarstwa, których specjalnością jest produkcja smakowitych serów.

Lokalne składniki i produkty sezonowe to nieodłączne elementy menu proponowanego przez najbardziej uznanych szefów kuchni, guru światowej gastronomii. W Polsce promotorem tej filozofii jest Tomasz Jakubiak, od lat związany z telewizją kulinarną kuchnia+ i programem Dzień Dobry TVN. W najnowszej sześcioodcinkowej produkcji kuchni+ pt. „Jakubiak lokalnie” prowadzący zaprasza w swoistą podróż w poszukiwaniu rodzimych smaków, zarówno tych mocno zakorzenionych w polskiej kulturze, jak i tych zapomnianych czy niedocenionych.

W każdą sobotę od 25 maja o 17:00, Tomasz Jakubiak pokaże, jak wykorzystać w kuchni kozi ser czy znakomity dojrzewający kindziuk. Zdradzi, co można wyczarować z cebuli, jak szybko przygotować piróg biłgorajski, czyli krupniak i z czym najlepiej smakuje żydowski czulent. Przekona, że nie trzeba bać się wieprzowych podrobów, a w specjalnym odcinku zrealizowanym podczas Warsaw Street Food Festival by Tomasz Jakubiak opowie o typowym „szybkim jedzeniu” znad Wisły.

Prowadzącym drugiej autorskiej produkcji kuchni+ w tym sezonie jest Gieno Mientkiewicz, który od lat fascynuje się serami i jest autorem nowego terminu kulinarnego - „polskie sery zagrodowe”. Jako rzecznik i promotor lokalnych serowarów konsekwentnie bada, wyszukuje i nakłania lokalnych producentów serów do szerszej promocji własnych wyrobów. Od 25 maja, w każdą sobotę o 19:45 w premierowym odcinku „Przez dziurkę od sera 2” pokaże proces produkcji polskich serów „zagrodowych”. Prowadzący rozmawia z gospodarzami o cechach charakterystycznych sera, jego właściwościach, a także o kulturze jego jedzenia. Dodatkowo radzi, jak znaleźć smaczny ser, zwraca uwagę na zapach, smak, a także sposób jego przechowywania w domu. Zwieńczeniem każdego odcinka jest przygotowanie przez Giena wybornego dania z udziałem sera – bohatera programu.

Najnowsze aktualności Zobacz wszystkie aktualności

2025-06-06

Nowości w czerwcu: Ainsley na Malcie: smaki wyspy, Jamie: szybko i łatwo

W czerwcu na CANAL+ Kuchnia nie zabraknie inspiracji dla miłośników gotowania! Jamie Oliver pokaże, jak przyrządzić pyszne dania w mgnieniu oka, a Ain...

Czytaj więcej

2025-05-15

Majowe premiery kulinarne w CANAL+ Kuchnia: Bosacka, Sachie i Jamie Oliver na ekranie

W maju CANAL+ Kuchnia zaprasza widzów na trzy wyjątkowe programy kulinarne. Katarzyna Bosacka powraca z trzecim sezonem "Bosacka daje radę", oferując...

Czytaj więcej
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA