kuchnia+, DOMO+ i Internity smakują design po raz drugi

27 sierpnia 2013

W czwartek 29 sierpnia odbędzie się drugie spotkanie w ramach organizowanego przez kuchnię+, DOMO+ i Internity cyklu „Posmakuj design”. Jego uczestnicy będą mogli m.in. skosztować japońskich potraw przygotowanych przez Alicję i Alana Thanów, zobaczyć prezentację znanej projektantki wnętrz Doroty Szelągowskiej z DOMO+ oraz obejrzeć dokument „Jiro śni o sushi” o jednym z najlepszych mistrzów sushi na świecie.

Jest to już drugie spotkanie z cyklu „Posmakuj design”, którego ideą jest promocja świadomego designu - zarówno w sztuce użytkowej jak i gotowaniu. Tematem przewodnim sierpniowej imprezy będzie woda i jej znaczenie w kuchni oraz wystroju wnętrz. Podobnie jak za pierwszym razem odbędzie się ono na skwerze pomiędzy Instytutem Mechaniki Precyzyjnej a Defabryką, przy ul. Duchnickej 3 na warszawskim Żoliborzu.

Wśród atrakcji znajdzie się pokaz przygotowywania tradycyjnych japońskich potraw. Przeprowadzą go Alicja i Alan Thanowie, prowadzący restaurację Izumi Sushi. Specjalnie dla uczestników przygotują ryżowe kanapki z wodorostami Nori i łososiem, rożki z kawiorem i łososiem oraz gunkan-maki. Przy okazji opowiedzą oni o znaczeniu wody w kuchni japońskiej. Będzie można również wysłuchać prezentacji Doroty Szelągowskiej znanej widzom DOMO+ m.in. z programu „Dach nad gwiazdami”. Projektantka powie o wodzie jako kwintesencji relaksu w designie użytkowym. Na koniec organizatorzy zaproszą na film „Jiro śni o sushi”, dokument o jednym z najlepszych i najdroższych sushi masterów na świecie. Nie zabraknie także kącika dla najmłodszych, którzy będą mogli wziąć udział w warsztatach „Dzieciaki od Kuchni” prowadzonych przez Martę Wajdę z Made With Love.

Poprzednie, lipcowe spotkanie, którego motywem przewodnim był ogień, zgromadziło blisko 200 osób. Uczestnicy spróbowali polskich mięs grillowanych przez Tomasza Jakubiaka z kuchni+ i Bartosza Hebę z firmy Weber. Goście wysłuchali także porad Marii Semczyszyn, prowadzącej w DOMO+ „Home staging – mieszkania do sprzedania”. Miłośnicy designu obejrzeli również film „Poużywajmy sobie. Historia polskiego wzornictwa”, wyprodukowany przez DOMO+ dokument w reżyserii Małgorzaty Olimpii Świderskiej. Z kolei aż kilkudziesięciu małych pasjonatów gotowania wzięło udział w warsztatach „Dzieciaki od Kuchni”.

Najnowsze aktualności Zobacz wszystkie aktualności

2024-03-11

Lifestylowy marzec w CANAL+ online: JAKUBIAK ROZGRYZA MALTĘ, MICHEL ROUX - SIELSKIE SMAKI FRANCUSKIEJ KUCHNI 2, W OGRÓDKU WARZYWNYM JULIE, GOTUJ TANIEJ Z JAMIEM, DZIEŃ DOBRY, ŚNIADANIE 2

W marcu zapraszamy widzów na wiele wyczekiwanych nowości. W CANAL+ KUCHNIA z Tomaszem Jakubiakiem będziemy odkrywać smaki i wielokulturowe kulinarne d...

Czytaj więcej

2024-02-14

Kulinarny raj na ziemi oczami Tomka Jakubiaka w nowej serii JAKUBIAK ROZGRYZA MALTĘ

Jeden z najsympatyczniejszych polskich kucharzy powraca i tym razem odwiedza Maltę - raj dla fanów owoców morza. Tomek zabierze nas w niesamowitą podr...

Czytaj więcej
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA