Film "Czerwona obsesja" otworzy 5. kuchnia+ food film fest

16 października 2013

„Czerwona obsesja” w reżyserii Warwicka Rossa i Davida Roacha otworzy tegoroczny 5. kuchnia+ food film fest. Dokument, którego narratorem jest Russell Crowe, zostanie zaprezentowany na uroczystym otwarciu przeglądu w warszawskim kinie Kultura. Film będzie można obejrzeć wyłącznie w trakcie 5. kuchnia food film fest oraz na antenie kanału kuchnia+.

Nominowany na Tribeca Film Festival obraz, w unikalny jak na dokument sposób, opowiada o wpływie współczesnej sytuacji ekonomicznej na ceny i jakość wina ze słynnego regionu Bordeaux. Twórcy szczególnie skupiają się na szansach i zagrożeniach wynikających z rosnącego zainteresowania chińskich konsumentów. Rynek Państwa Środka okazuje się dużo większy niż rzeczywista podaż wina. Taka sytuacja może doprowadzić do stałego wzrostu cen albo spadku jakości historycznego skarbu Francji. „Czerwona obsesja” głosem narratora Russela Crowe’a zadaje kluczowe pytania o przyszłość wina Bordeaux. W filmie widzowie będą mogli usłyszeć odpowiedzi z ust ekspertów rynku winiarskiego, miłośników wina i ekonomistów. A wszystko to w towarzystwie niezwykłych ujęć z francuskich winnic i sugestywnej muzyki podkreślającej wagę tematu.

– Dobierając tytuły na kuchnia+ food film fest zwracamy szczególnie uwagę na pozycje, które łączą walory merytoryczne z atutami wizualnymi. Tym samym, dzięki „Czerwona obsesja” uczestnicy przeglądu poszerzą swoją wiedzę o rynku wina, doświadczą napięcia niczym w thrillerze i zobaczą zdumiewające obrazy, jak w klasycznych dokumentach o winie – mówi Joanna Albin, brand manager kanału kuchnia+, organizatora i inicjatora przeglądu. – Mamy też niespodziankę dla widzów kuchni+. Po zakończeniu przeglądu film będzie można zobaczyć na naszej antenie – dodaje Joanna Albin.

5. edycja kuchnia+ food film fest wystartuje 22 listopada i potrwa do 24 listopada. Pierwszy raz w historii zawita do czterech miast. Pokazy równolegle odbędą się w warszawskim kinie Kultura, poznańskiej Muzie, gdańskim Neptunie i we wrocławskich Nowych Horyzontach.

Najnowsze aktualności Zobacz wszystkie aktualności

2024-03-11

Lifestylowy marzec w CANAL+ online: JAKUBIAK ROZGRYZA MALTĘ, MICHEL ROUX - SIELSKIE SMAKI FRANCUSKIEJ KUCHNI 2, W OGRÓDKU WARZYWNYM JULIE, GOTUJ TANIEJ Z JAMIEM, DZIEŃ DOBRY, ŚNIADANIE 2

W marcu zapraszamy widzów na wiele wyczekiwanych nowości. W CANAL+ KUCHNIA z Tomaszem Jakubiakiem będziemy odkrywać smaki i wielokulturowe kulinarne d...

Czytaj więcej

2024-02-14

Kulinarny raj na ziemi oczami Tomka Jakubiaka w nowej serii JAKUBIAK ROZGRYZA MALTĘ

Jeden z najsympatyczniejszych polskich kucharzy powraca i tym razem odwiedza Maltę - raj dla fanów owoców morza. Tomek zabierze nas w niesamowitą podr...

Czytaj więcej
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA