Ponad 6 tysięcy widzów na 5. kuchnia+ food film fest

26 listopada 2013

Ponad 6 tysięcy uczestników wzięło udział w pokazach filmowych i wydarzeniach towarzyszących tegorocznego już 5. kuchnia+ food film fest. Zakończony 24 listopada przegląd odbył się po raz pierwszy historii w czterech miastach: Warszawie, Poznaniu, Wrocławiu i Gdańsku. Organizatorem wydarzenia była kuchnia+, autorski kanał kulinarny platformy nc+.

Widzowie obejrzeli 13 filmów, w tym jeden fabularny. Każdemu pokazowi towarzyszył poczęstunek związany z tematyką danego pokazu. 5. kuchnia+ food film fest odwiedziło wielu zagranicznych gości. Wśród nich m.in. Daniel Molina, jeden z bohaterów filmu „elBulli – kulinarny interface”, który zaprojektował specjalną zastawę dla słynnego Ferrana Adrii. Warszawę odwiedziła również francuska dziennikarka Olivia Mokiejewski, która w swoim filmie odkrywała skład coca-coli, nagrodzony m.in. w Berlinie i Amsterdamie Bertram Verhaag, który w filmie „Farmera i jego Księcia” pokazał mało znane oblicze księcia Karola oraz Miki Mistrati, reżyser „Gorzkiego smaku czekolady”, pokazującej prawdę o produkcji czekolady.

Oprócz seansów filmowych stacja zaprosiła na wydarzenia towarzyszące, w tym Warsztaty kulinarne dla dzieci, gdzie najmłodsi mogli poznać różne oblicza smaków i zapachów; Filmową kolację, czyli wykwitną ucztę przygotowaną przez najlepszych szefów kuchni i Filmowe Śniadanie, podczas którego można było skosztować różnorodnych lokalnych produktów. W ramach przeglądu odbył się także międzynarodowy panel „Food design. Na granicy światów”, w którym eksperci z Hiszpanii, Wielkiej Brytanii, Francji i Polski opowiadali o różnych aspektach projektowania jedzenia.

- W 9 pokazach i blokach filmowych oraz 3 wydarzeniach specjalnych wzięło udział ponad 6 tysięcy osób. Widząc te liczby i rozmawiając z uczestnikami przeglądu utwierdziliśmy się w przekonaniu, że połączenie dobrego jedzenia i wartościowego filmu budzi duże zainteresowanie Polaków - mówi Joanna Albin, brand manager kanałów lifestyle’owych nc+.

Największym powodzeniem wśród widzów przeglądu cieszył się film „Czerwona obsesja”, po którym można było wziąć udział w wykwintnej kolacji inspirowanej tematyką filmu, czyli winem z Bordeaux i kuchnią francuską.

- Zauważyliśmy duże zainteresowanie „Czerwoną obsesją”. Mamy dobrą wiadomość dla tych, którzy nie mogli obejrzeć tego filmu z nami w kinie. 2 grudnia o 22:00 na antenie kuchni+ widzowie stacji zobaczą polską premierę telewizyjną tego dokumentu – dodaje Joanna Albin.

„Czerwona obsesja” to dokument opowiadający o wpływie chińskiego rynku na cenę i jakość słynnego wina z Bordeaux. Twórcy filmu ukazują fenomen zainteresowania nim w Państwie Środka. Film ucieka tematyką od klasycznych produkcji o winie i pokazuje ciemną stronę popularnego trunku.

Będzie to pierwsza pozycja emitowana w ramach cyklu „kuchnia+ food film fest”. Co miesiąc stacja pokaże jeden film z przeglądu kuchnia+ food film fest. W styczniu widzowie obejrzą światową premierę telewizyjną dokumentu „elBulli – kulinarny interface”.

Najnowsze aktualności Zobacz wszystkie aktualności

2024-04-16

Lifestylowy kwiecień w CANAL+ online: JAMIE OLIVER NAD MORZEM ŚRÓDZIEMNYM, KULINARNE WĘDRÓWKI GORDONA I PRZYJACIÓŁ - HISZPANIA, BOSACKA DAJE RADĘ 2, ANTHONY BOURDAIN - MIEJSCA NIEZANE 7, DZIEŃ DOBRY ŚNIADANIE 2

W CANAL+ KUCHNIA wraz z najlepszymi kucharzami widzowie odkryją kulinarne zakątki świata. Z Jamiem Oliverem wybierzemy się w podróż po krajach Morza Ś...

Czytaj więcej

2024-03-11

Lifestylowy marzec w CANAL+ online: JAKUBIAK ROZGRYZA MALTĘ, MICHEL ROUX - SIELSKIE SMAKI FRANCUSKIEJ KUCHNI 2, W OGRÓDKU WARZYWNYM JULIE, GOTUJ TANIEJ Z JAMIEM, DZIEŃ DOBRY, ŚNIADANIE 2

W marcu zapraszamy widzów na wiele wyczekiwanych nowości. W CANAL+ KUCHNIA z Tomaszem Jakubiakiem będziemy odkrywać smaki i wielokulturowe kulinarne d...

Czytaj więcej
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA