Kulinarny raj na ziemi oczami Tomka Jakubiaka w nowej serii JAKUBIAK ROZGRYZA MALTĘ
14 lutego 2024
Jeden z najsympatyczniejszych polskich kucharzy powraca i tym razem odwiedza Maltę - raj dla fanów owoców morza. Tomek zabierze nas w niesamowitą podróż nie tylko po smakach, ale i kulturze tej niewielkiej wyspy. Wspólnie wybierzemy się na połów ryb, dowiemy się, dlaczego maltańskie łódki mają tak wyjątkowe kolory oraz skąd na nich to charakterystyczne niebieskie oko, spróbujemy lokalnych serów i odwiedzimy organiczne farmy producentów żywności.
JAKUBIAK ROZGRYZA MALTĘ © CANAL+ Polska S.A. 2024
W maltańskiej serii Tomek postara się rozgryźć większość smakowitych tajemnic wyspy. Spotka się z lokalnymi szefami kuchni, miłośnikami doskonałego jedzenia, farmerami, czy producentami żywności.
Już 25 lutego na antenie CANAL+ KUCHNIA rusza kolejna odsłona programu Tomka Jakubiaka - JAKUBIAK ROZGRYZA MALTĘ, w której tym razem odkryjemy smaki maltańskiej kuchni. W pierwszym odcinku najnowszej serii Tomek odwiedzi Vallettę - stolicę wyspy i spotka się z Małgosią ? Polką, która mieszka tam od kilku lat. Małgosia opowie Tomkowi o najpopularniejszych przekąskach i daniach tego miasta.
JAKUBIAK ROZGRYZA MALTĘ © CANAL+ Polska S.A. 2024
Następnie w rybackiej wiosce Marsaxlokk Tomek będzie podziwiał tradycyjne łódki luzzu, spróbuje słynnej zupy rybnej aliotta odwiedzi najlepszą restaurację z owocami morza, a wieczorem wpadnie do kultowej budki z Fish and chips. Na maltańskiej wsi Tomek pozna Manuelę aktywistkę, założycielkę projektu integrującego lokalnych farmerów organicznych. Wspólnie odwiedzą producenta wyjątkowych kozich serów, wpadną też na ekologiczną farmę przyjaciół Manueli, a wieczorem wszyscy spotkają się na wspólnej kolacji.
JAKUBIAK ROZGRYZA MALTĘ © CANAL+ Polska S.A. 2024
Ale na tym nie koniec! Nasz kulinarny przewodnik odwiedzi też przynależną do Malty niewielką wyspę Gozo. Spróbuje tam lokalnego pieczywa ftira wypiekanego w rodzinnej piekarni według stuletniej receptury. Podczas swojego rajdu po wyspie Tomek będzie miał okazje spróbować także sezonowej ryby i uwaga? ciasta z królikiem. Wieczór spędzi w domu jednej z gozańskich szefowych kuchni, z którą przygotują wspólną kolację.
Najnowszy program Tomasza Jakubiaka jest wynikiem współpracy Canal+ z regionalnym biurem Maltańskiej Organizacji Turystycznej w Warszawie.