Kulinarny raj na ziemi oczami Tomka Jakubiaka w nowej serii JAKUBIAK ROZGRYZA MALTĘ

14 lutego 2024

Jeden z najsympatyczniejszych polskich kucharzy powraca i tym razem odwiedza Maltę - raj dla fanów owoców morza. Tomek zabierze nas w niesamowitą podróż nie tylko po smakach, ale i kulturze tej niewielkiej wyspy. Wspólnie wybierzemy się na połów ryb, dowiemy się, dlaczego maltańskie łódki mają tak wyjątkowe kolory oraz skąd na nich to charakterystyczne niebieskie oko, spróbujemy lokalnych serów i odwiedzimy organiczne farmy producentów żywności.

JAKUBIAK ROZGRYZA MALTĘ
JAKUBIAK ROZGRYZA MALTĘ © CANAL+ Polska S.A. 2024

W maltańskiej serii Tomek postara się rozgryźć większość smakowitych tajemnic wyspy. Spotka się z lokalnymi szefami kuchni, miłośnikami doskonałego jedzenia, farmerami, czy producentami żywności.

Już 25 lutego na antenie CANAL+ KUCHNIA rusza kolejna odsłona programu Tomka Jakubiaka - JAKUBIAK ROZGRYZA MALTĘ, w której tym razem odkryjemy smaki maltańskiej kuchni. W pierwszym odcinku najnowszej serii Tomek odwiedzi Vallettę - stolicę wyspy i spotka się z Małgosią ? Polką, która mieszka tam od kilku lat. Małgosia opowie Tomkowi o najpopularniejszych przekąskach i daniach tego miasta.

JAKUBIAK ROZGRYZA MALTĘ
JAKUBIAK ROZGRYZA MALTĘ © CANAL+ Polska S.A. 2024

Następnie w rybackiej wiosce Marsaxlokk Tomek będzie podziwiał tradycyjne łódki luzzu, spróbuje słynnej zupy rybnej aliotta odwiedzi najlepszą restaurację z owocami morza, a wieczorem wpadnie do kultowej budki z Fish and chips. Na maltańskiej wsi Tomek pozna Manuelę aktywistkę, założycielkę projektu integrującego lokalnych farmerów organicznych. Wspólnie odwiedzą producenta wyjątkowych kozich serów, wpadną też na ekologiczną farmę przyjaciół Manueli, a wieczorem wszyscy spotkają się na wspólnej kolacji.

JAKUBIAK ROZGRYZA MALTĘ
JAKUBIAK ROZGRYZA MALTĘ © CANAL+ Polska S.A. 2024

Ale na tym nie koniec! Nasz kulinarny przewodnik odwiedzi też przynależną do Malty niewielką wyspę Gozo. Spróbuje tam lokalnego pieczywa ftira wypiekanego w rodzinnej piekarni według stuletniej receptury. Podczas swojego rajdu po wyspie Tomek będzie miał okazje spróbować także sezonowej ryby i uwaga? ciasta z królikiem. Wieczór spędzi w domu jednej z gozańskich szefowych kuchni, z którą przygotują wspólną kolację.

Najnowszy program Tomasza Jakubiaka jest wynikiem współpracy Canal+ z regionalnym biurem Maltańskiej Organizacji Turystycznej w Warszawie.

Najnowsze aktualności Zobacz wszystkie aktualności

2024-11-06

Włoskie życie Sophie Grigson i M jak Mięso 8 - listopadowe kulinarne inspiracje w CANAL+ Kuchnia i CANAL+ online

W listopadzie CANAL+ KUCHNIA zaprasza na smakowite premiery, które rozbudzą apetyty na nowe kulinarne doświadczenia. W programie "Włoskie życie Sophie...

Czytaj więcej

2024-11-05

Naszła Cię ochota na koreańskie smaki? Premiera "Nie tylko kimchi" w CANAL+ online i na CANAL+ Kuchnia.

Myślisz, że koreańska kuchnia to głównie kimchi? Czas wyprowadzić cię z błędu. Sungmin Han i Jakub Tepper pokazują, że kulinaria Korei Południowej to...

Czytaj więcej
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA