Sery greckie

Produkty

FETA
Feta to najbardziej charakterystyczny i znany ser grecki. Jest wytwarzana tradycyjnymi metodami z mleka owiec i kóz. Używany jest jako ser stołowy, często dodawany do sałatek oraz dań na ciepło. Sery o podobnym smaku i konsystencji są wytwarzane również we wszystkich państwach otaczających Grecję. Feta jest osalana i zanurzana w zalewie, którą może być zarówno woda jak i serwatka. Proceder ten zabezpiecza fetę przed wysychaniem. Ma kształt prostopadłościanu. Może się różnić się stopniem twardości od miękkiej aż po półtwardą.

HALLOUMI
Ser wytwarzany na Cyprze, ale również w Grecji. Jest to ser półmiękki wytwarzany z mleka owiec lub kóz, czasami zastępowanych mlekiem krowim. Dzieje się tak zazwyczaj w większych koncernach. Ten sposób produkcji z wykorzystaniem mleka krowiego jest tańszy, ale wtedy ser traci swój tradycyjny charakter. Ser, swoją konsystencją nieco przypomina mozzarellę lecz jest słony. Jeżeli ser jest odpowiednio przechowywany (w minusowych temperaturach) może przetrwać nawet rok i tym samym zachować swoje właściwości. Halloumi sprawdza się jako dodatek do sałatek. Ze względu na wysoką temperaturę topienia może być opiekany i grillowany zachowując swój kształt. Na Cyprze halloumi często spożywa się z melonem i serwuje jako przystawkę.

MIZITHRA
Jest to tradycyjny ser grecki wytwarzany z serwatki z mleka owczego lub koziego z dodatkiem czystego mleka. Ser ma kremową konsystencję, białą barwę i nieco przypomina włoską ricottę. Ma on słodkawy smak, bardzo często wykorzystywany jest do deserów, oraz jako przystawka z dodatkiem oliwek lub pomidorów i smacznej greckiej oliwy.

KEFALOTYRI
Ser grecki wytwarzany z mleka owczego lub koziego. Popularny jest również na Cyprze. Zaliczany jest do serów twardych żółtych o słonym smaku. Dojrzewa w ciągu trzech miesięcy. Najczęściej stosowany do posypywania ciepłych dań, wspaniale nadaje się również do smażenia i zapiekania.

ANTHOTYROS
Ser grecki, wytwarzany jak większość serów w tym regionie z serwatki z mleka owczego lub koziego czasami z dodatkiem mleka. Ser ma kolor biały i zaliczany jest do serów suchych. Jego wnętrze jest delikatne i ma zbitą grudkową strukturę. Jego aromat jest również specyficzny gdyż wyczuwalny jest w nim kwiatowy zapach z dodatkiem dzikich ziół. Podaje się go z miodem, owocami lub pomidorami i oliwą jako przystawkę.

Najnowsze artykuły Zobacz wszystkie artykuły

Produkty

Wino - instrukcja obsługi

"Wino - instrukcja obsługi", to poradnik dla tych, którzy wino lubią albo chcą polubić. To przewodnik, który pomoże postawić pierwsze kroki w fascynuj...

Czytaj więcej
Produkty

Żurawina amerykańska

Żurawina amerykańska jest dostępna w tak wielu formach, że ciężko wymyśleć danie, do którego by nie pasowała. Nie tylko podnosi walory smakowe...

Czytaj więcej
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA