Oglądaj  jak chcesz i kiedy chcesz! Sprawdź
                        
Escoffier - pierwszy mistrz sztuki kulinarnej
   
                                    
                    (The First Masterchef: Michel Roux on Escoffier), film dokumentalny, Wlk. Brytania, 2012, 60
Georges Auguste Escoffier to człowiek, który zamienił jedzenie w ucztowanie. Jego restauracje na przełomie XIX i XX wieku rozprzestrzeniły się na całym świecie. Z kolei Michel Roux Jr. to szef kuchni słynnej dwugwiazdkowej londyńskiej restauracji Le Gavroche. Jest też zapalonym maratończykiem i przyjacielem Gordona Ramseya. Co łączy obu panów? To, że ten pierwszy jest bohaterem dla tego drugiego.
Michel Roux Jr. wyrusza w historyczną podróż śladem jednego z najbardziej znanych i cenionych restauratorów na świecie G. A. Escoffiera. Prawdziwa kariera urodzonego w 1846 roku szefa kuchni zaczęła się od współpracy ze słynnym hotelarzem Cesarem Ritzem. Główną zasługą mistrza jest olbrzymi wkład w profesjonalizację usług restauratorskich. Wcześniej w miejscach, gdzie podawano jedzenie nie przykładano tak wielkiej uwagi do detali serwowania jedzenia czy organizacji pracy kuchni. Dopiero Escoffier wprowadził ścisłą, dopracowaną w detalach obsługę kelnerską i proces przygotowywania jedzenia. Escoffier ma tez na koncie wielkie zasługi na rzecz promocji i rozwoju francuskiej kuchni. To m.in. dzięki niemu kuchnia Francji uzyskała znany nam obecnie status.
- Sprawdź
 - albo
 - 
                                        
                                            
                                            TV SAT +Sprawdź