Oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz! Sprawdź

Gary Rhodes w kuchni przez cały rok: Boże Narodzenie

Gary Rhodes w kuchni przez cały rok: Boże Narodzenie

(Gary Rhodes' Cookery Year: Christmas), special, Wielka Brytania (BBC), 2002, 1 x 30

Każda pora roku przynosi ze sobą inne produkty. Szef kuchni Gary Rhodes w programie "Gary Rhodes w kuchni przez cały rok" pokazuje, jak wybrać i wykorzystać najlepsze z nich, aby przygotować uwodzące smakiem potrawy. Wyjątkowym momentem w roku jest Boże Narodzenie - to czas, kiedy wszyscy w radosnym nastroju przygotowują świąteczne dania, by potem biesiadować przy rodzinnym stole.

Warunkiem kulinarnego sukcesu jest wykorzystywanie najświeższych produktów. Obecnie większość owoców i warzyw dostępna jest przez cały rok, łatwo więc zapomnieć o zmieniających się porach roku, zwłaszcza w kuchni... Tymczasem produkty sezonowe są bombą odżywczą i zawsze gwarantują najlepszy smak potrawy. Gary Rhodes w specjalnym świątecznym odcinku zdradza wyjątkowe przepisy. Jego receptury są łatwe w przygotowaniu, poradzi sobie z nimi nawet adept sztuki kulinarnej, a jednocześnie są tak wyśmienite, że zachwycą najbardziej wybrednych smakoszy! Na Boże Narodzenie Rhodes zaproponuje m.in. pieczone żeberka indyka oraz pasztet z bekonem i sherry, ziemniaki na słodko z kasztanami i szczypiorkiem, brukselkę z szynką i nasionami sezamu, doskonały sos żurawinowy, a na deser galaretkę z żurawin, pomarańczy i porto oraz ciasteczka z tangerynek.

Gary Rhodes zaczął interesować się gotowaniem gdy miał 14 lat. Musiał - bo jego matka wróciła do pracy i od tej pory sam przygotowywał sobie posiłki. Szybko odkrył, że gotowanie to jego pasja, więc bez wahania rozpoczął naukę w szkole gastronomicznej i ukończył ją z wyróżnieniem. Pracował w wielu restauracjach w Wielkiej Brytanii i poza jej granicami, zdobywając doświadczenie. Nawet poważny wypadek, któremu uległ w Amsterdamie nie pokrzyżował mu planów zawodowych. Już w wieku 26 lat otrzymał swoją pierwszą gwiazdkę Michelina. Stał się guru klasycznej angielskiej kuchni. Niedługo później odznaczono go drugą gwiazdką Michelina, a po telewizyjnym show trzecią, co uczyniło z niego niekwestionowaną gwiazdę wśród szefów kuchni. 17 czerwca 2006 roku został odznaczony Orderem Imperium Brytyjskiego, co, jak sam przyznał, było dla niego ważniejsze niż wszystkie gwiazdki Michalina. Jest gospodarzem kilku programów telewizyjnych i autorem wielu książek kucharskich.



gospodarz programu: Gary Rhodes

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA