Miejski farmer

Miejski farmer

Piotr Kucharski

Wydawca: Wydawnictwo Pascal

Miejski farmer

Piotrek, warzywny ogród i kuchnia?  TRIO doskonałe. Smakuję każdą stronę i zaczynam mieć dylemat, jak podzielić czas między kuchennym blatem a ogródkiem. Piotrze, dziękuję za prostotę, za radość z tego, co można stworzyć tak blisko. Dziękuję za smak i za zdrowe podejście. Maja Popielarska, „Nowa Maja w ogrodzie”

Miejskim farmerem może być każdy z nas! Wystarczy kawałek ziemi, taras, balkon czy nawet parapet, do tego nieco chęci, zaangażowania i… serca! Radość podczas zbierania własnych warzyw i owoców, ale i podczas gotowania z nich jest nie do opisania. Bo ogrodnictwo to nie tylko bezcelowe grzebanie w ziemi, ale prawdziwa pasja, sposób na relaks i spędzanie czasu z rodziną. Piotr Kucharski, kucharz i piekarz znany z gotowania w Dzień Dobry TVN, rolnik z wykształcenia, ogrodnik z zamiłowania, krok po kroku przedstawia plan stawania się miejskim farmerem. Uczy kreatywnego gotowania, zgodnego z porami roku, pokazuje jak konserwować zbiory i ich nie marnować, zdradza swoje triki przydatne w uprawie roślin, ale przede wszystkim dzieli się z nami swoją ogrodniczą pasją i jej plonami w postaci smakowitych przepisów. Kontakt z ziemią, satysfakcja z zebranych plonów, życie według pór roku. Karmienie rodziny i tworzenie potraw z wyhodowanych przez siebie warzyw i owoców – i to gdzie? – w samym centrum miasta, w domu! Książka Piotra Kucharskiego to pozycja, którą polecam całym sercem. To nie tylko kompendium wiedzy za zakresu przydomowych upraw, przede wszystkim jest to jednak wyraz życiowej filozofii, którą podziwiam. Czas rozpocząć ogródkową rewolucję!

Aleksander Baron, szef kuchni Solec44, autor książki Kiszonki i fermentacje

Spróbuj jednego z 95 przepisów na sezonowe dania, przygotowane z własnych plonów! W książce m.in.:

• dorsz na duszonych młodych buraczkach 
• zupa dyniowa z serowo-orzechowymi ciasteczkami 
• skorzonera z marynowaną cebulą i oscypkiem 
• polenta ze świeżej kukurydzy z krokiecikami z wędzonego dorsza 
• lody selerowe z ciepłymi pieczonymi śliwkami i prażonym orzechem laskowym

OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA