Oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz! Sprawdź

O gotowaniu i innych marzeniach


(De ollas y sueños), film dokumentalny, Peru, 2009, 75

Peru to nie tylko piłka nożna, muzyka i polityka. Peru to także, a może przede wszystkim wspaniała, różnorodna kuchnia, która łączy cały naród. Kuchnia peruwiańska jest jedną z nielicznych kuchni narodowych, która nie zdobyła jeszcze popularności na świecie i mało kto poza Peru wie, co tak naprawdę ma ona do zaoferowania.

Reżyser filmu - Ernesto Cabellos przemierza z kamerą różne zakątki Peru, aby przybliżyć specjały i tradycje kuchni tego kraju. Kuchnia peruwiańska jest bardzo różnorodna i niezwykle interesująca. Dzięki przemieszaniu się tradycyjnych smaków kuchni rdzennych mieszkańców Peru z kulinariami hiszpańskimi, afrykańskimi i wschodnimi można znaleźć w niej niemal wszystkie smaki i składniki. Peruwiańczycy mają doskonałą sposobność wykorzystywania naturalnych zasobów, jakie daje im ziemia i woda, poczynając od obfitości owoców morza wybrzeża peruwiańskiego poprzez różnorodność odmian ziemniaków i kukurydzy, rosnących w górskich dolinach Andów, aż do egzotycznej, tajemniczej i naturalnej kuchni amazońskiej. Poczciwe, dobrze znane w Polsce ziemniaki, których w Peru uprawia się kilkaset rodzajów, są podstawą popularnych w kuchni górskiej jednodaniowych potraw. Twórcy dokumentu pokażą tradycje gastronomiczne, które zależą nie tylko od regionu, ale również od grup religijnych i etnicznych zamieszkujących tereny Peru. W filmie widzowie zobaczą również kilka egzotycznych lokalnych dań, które jednak nie znajdują uznania wśród cudzoziemców. Wśród nich - żelazny punkt peruwiańskich przyjęć z grillem - anticuchos - czyli szaszłyki z serc wołowych lub wieprzowych. Kolejną potrawą, do której nie mogą się przekonać przyjezdni turyści, jest cuy, czyli świnka morska. Jak twierdzą Peruwiańczycy: "Nie ma Peru bez Pisco, nie ma Pisco bez Peru". Dokument opowiada także o tym niezwykle popularnym napoju alkoholowym wyrabianym z owoców winogron, który jest tak bardzo ważnym elementem tożsamości narodowej, że w 1988 roku rząd peruwiański ogłosił go częścią "dziedzictwa kulturowego narodu". Kuchnia peruwiańska jest niewątpliwie jedną z najbogatszych i najciekawszych kuchni świata. Dlaczego więc nie udaje się jej zaistnieć na rynku na równi ze specjałami hiszpańskimi, włoskimi czy chińskimi? Twórcy filmu postarają się odpowiedzieć na to pytanie. Nad możliwościami wypromowania specjalności Peru zastanowią się także najlepsi szefowie kuchni, m.in. Flavio Solórzano, Pedro Miguel Schiaffino, Teresa Izquierdo i Gastón Acurio. Film "O gotowaniu i innych marzeniach" zostawi trwały ślad w pamięci poszukiwaczy nowych smaków, a także miłośników pięknego oraz jednocześnie dzikiego, choć zarazem przyjaznego kraju, jakim jest Peru.

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA