Mrożony jogurt orzeszkowy z gorącymi bananami i jabłkami w korzennym miodzie

Mrożony  jogurt z mrożonymi bananami
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 500 g jogurtu greckiego
  • 1,5 szklanki niesolonych orzeszków ziemnych
  • szczypta soli do smaku
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 250 ml śmietanki kremówki
Owoce:
Do podania:
  • Podprażone i pokrojone drobniej orzeszki, wiórki czekoladowe

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wszystkie składniki powinny być bardzo zimne, najlepiej schłodzić je przez 24h.
1 szklankę orzechów miksujemy na masło, doprawiamy je solą i odstawiamy.
Pozostałe ½ szklanki miksujemy na grubszy żwirek.
Do wysokiej miski wlewamy jogurt, kremówkę, dodajemy masło orzechowe i cukier puder. Miksujemy, aż masa dobrze się połączy. Na koniec mieszamy masę z „orzeszkowym” żwirkiem i wkładamy do zamrażarki.
Co 30 minut mieszamy całość, żeby masa miała jak najmniej kryształków lodu i po zamrożeniu nie była zbyt twarda, a puszysta. Mieszamy przez pierwsze 3-4 godziny mrożenia.
Jabłko obieramy i kroimy w średniej wielkości kostkę, a banany na półplasterki.
Rozgrzewamy masło w rondelku lub na patelni, wrzucamy jabłka, kardamon i goździki i prażymy, aż owoce lekko zmiękną, dodajemy banana, cynamon i polewamy całość miodem. Zmniejszamy gaz i podgrzewamy chwilę, aż zgęstnieje.
Nakładamy porcję gorących owoców, a na to porcję lodów arachidowych i podajemy od razu.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA