Mrożony jogurt orzeszkowy z gorącymi bananami i jabłkami w korzennym miodzie
 
                
                    
                Oceń przepis:
                        Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 500 g jogurtu greckiego
- 1,5 szklanki niesolonych orzeszków ziemnych
- szczypta soli do smaku
- 4 łyżki cukru pudru
- 250 ml śmietanki kremówki
Owoce:
- 1 banan
- 1 jabłko
- łyżeczka cynamonu
- 1 kardamon
- 2 goździki
- 1 łyżka masła
- 5 łyżek miodu
Do podania:
- Podprażone i pokrojone drobniej orzeszki, wiórki czekoladowe
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
                        
                        Wszystkie składniki powinny być bardzo zimne, najlepiej schłodzić je przez 24h. 
1 szklankę orzechów miksujemy na masło, doprawiamy je solą i odstawiamy.
Pozostałe ½ szklanki miksujemy na grubszy żwirek.
Do wysokiej miski wlewamy jogurt, kremówkę, dodajemy masło orzechowe i cukier puder. Miksujemy, aż masa dobrze się połączy. Na koniec mieszamy masę z „orzeszkowym” żwirkiem i wkładamy do zamrażarki.
Co 30 minut mieszamy całość, żeby masa miała jak najmniej kryształków lodu i po zamrożeniu nie była zbyt twarda, a puszysta. Mieszamy przez pierwsze 3-4 godziny mrożenia.
Jabłko obieramy i kroimy w średniej wielkości kostkę, a banany na półplasterki.
Rozgrzewamy masło w rondelku lub na patelni, wrzucamy jabłka, kardamon i goździki i prażymy, aż owoce lekko zmiękną, dodajemy banana, cynamon i polewamy całość miodem. Zmniejszamy gaz i podgrzewamy chwilę, aż zgęstnieje.
Nakładamy porcję gorących owoców, a na to porcję lodów arachidowych i podajemy od razu.
					1 szklankę orzechów miksujemy na masło, doprawiamy je solą i odstawiamy.
Pozostałe ½ szklanki miksujemy na grubszy żwirek.
Do wysokiej miski wlewamy jogurt, kremówkę, dodajemy masło orzechowe i cukier puder. Miksujemy, aż masa dobrze się połączy. Na koniec mieszamy masę z „orzeszkowym” żwirkiem i wkładamy do zamrażarki.
Co 30 minut mieszamy całość, żeby masa miała jak najmniej kryształków lodu i po zamrożeniu nie była zbyt twarda, a puszysta. Mieszamy przez pierwsze 3-4 godziny mrożenia.
Jabłko obieramy i kroimy w średniej wielkości kostkę, a banany na półplasterki.
Rozgrzewamy masło w rondelku lub na patelni, wrzucamy jabłka, kardamon i goździki i prażymy, aż owoce lekko zmiękną, dodajemy banana, cynamon i polewamy całość miodem. Zmniejszamy gaz i podgrzewamy chwilę, aż zgęstnieje.
Nakładamy porcję gorących owoców, a na to porcję lodów arachidowych i podajemy od razu.
                                Dołącz do CANAL+ i oglądaj
                                 jak chcesz i kiedy chcesz!
                                jak chcesz i kiedy chcesz!
                            
                            - Sprawdź
- albo
- 
                                        
                                            
                                            TV SAT +Sprawdź
                                Nie wiesz jaką ofertę wybrać?  Sprawdź porównanie!
                            
                        Zobacz również...
            OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W 
        
        
     
                         Agnieszka Kręglicka
 Agnieszka Kręglicka 
  
                     
                         Laura Calder
 Laura Calder 
                         
                         Anna Olson
 Anna Olson 
                         
                         Bożena Sikoń
 Bożena Sikoń 
                         Tomasz Deker
 Tomasz Deker 
                         David Gaboriaud
 David Gaboriaud  
                         
                         Adam Chrząstowski
 Adam Chrząstowski 
                         Tomasz Jakubiak
 Tomasz Jakubiak 
                         Jacek Sikora
 Jacek Sikora