Pleśniak
Oceń przepis:
10 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Sugarlady Agata Stankiewicz

Seria kulinarna:
Słodka jak Sugar 2 (odc. 1)
Trudność:
średnie

Składniki:

  • Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 300 g zimnego masła
  • 140 g cukru pudru
  • 5 żółtek
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 15 g kakao
Beza:
  • 5 białek
  • 250 g cukru
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Warstwa owocowa:
  • 650 g czarnej porzeczki
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W misie miksera połącz mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj, aż powstanie kruszonka. Dodaj żółtka i wymieszaj do powstania jednolitego ciasta.

Ciasto podziel na 3 części i do jednej dodaj kakao, wymieszaj. Ciasto kakaowe i jeszcze jedną część ciasta owiń folią i wstaw do zamrażarki na 40 minut. Jedną częścią ciasta wyłóż spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuj widelcem. Wstaw do zamrożenia na 15 minut, a później piecz w 180 stopniach C przez 15 minut.

Białka w temp pokojowej ubij do powstania piany „jak od piwa”. Zacznij dodawać cukier partiami i ubijaj, aż całkowicie się rozpuści. Dodaj skrobię i chwilę wymieszaj.

Porzeczki wymieszaj z cukrem i skrobią i wyłóż je na upieczony spód. Na porzeczki zetrzyj kakaowe ciasto kruche. Wyłóż ubitą bezę. Na bezę zetrzyj zamrożone, jasne ciasto kruche.

Ciasto piecz w 175 stopniach C 40-45 minut. Po upieczeniu uchyl piekarnik i pozostaw w nim ciasto na 20 minut. Po tym czasie wystaw ciasto na blat.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA